Șapte expresii ale farmecului toscan

Șapte expresii ale farmecului toscan

Toscana, la fel ca multe dintre regiunile viticole ale Italiei, se poate mândri cu o istorie de trei milenii, cu o evoluție, pornind de la etrusci, asupra căreia și-au pus amprenta romanii, în antichitate, călugării creștini, în Evul Mediu, familiile aristocrate, în perioada Renașterii, dar și câțiva “pionieri”, în epoca modernă. De-a lungul timpului, această regiune a avut o evoluție sinuoasă, pigmentată cu scandaluri, cu o scădere a calității, însă de fiecare dată a reușit să revină în prim-planul vinului mondial, datorită implicării și viziunii unora dintre producători.

Cu toate că pentru mulți consumatori Toscana se rezumă doar la Brunello di Montalcino, plus câteva “Super Toscane”, regiunea în sine este una imensă (aproximativ 63.500 de hectare de viță de vie, conform WineCountry.com), cu multe subregiuni distincte, ce au condiții de climă și sol diferite. Clima este un factor vital al succesului acestei regiuni. Regiunile de coastă, cald-temperate, contrastează cu cele din centrul regiunii, unde diferența de temperatură dintre zi și noapte temperează coacerea strugurilor, menținând un echilibru între zaharuri, aciditate și componentele aromatice. Un singur element, însă, au în comun toate aceste regiuni, și anume soiul Sangiovese. Aproximativ 80% din vinurile produse în Toscana sunt produse din soiuri roșii, un procent considerabil fiind ocupat de Sangiovese. Acest strugure impresionează prin capacitatea de a se adapta mai multor stiluri de vinificare, variind aromatic de la vinurile cu arome puternice de fructe negre de pădure și gemuri, până la cele dominate de cele condimentat-vegetale, cu tente de ardei copt și tomate. Vinurile din Sangiovese au aciditate ridicată și structură taninoasă bogată. Cu toate că maturarea în lemn de stejar nu reprezintă o premisă pentru fiecare stil de vinificare în parte, Sangiovese ajunge să fie maturat în butoaie de lemn de stejar de diferite dimensiuni, în majoritatea cazurilor.

Toscana are în acest moment 42 de Denumiri de Origine Controlata și 11 Denumiri de Origine Controlată și Garantată, însă pentru o “apropiere” mai facilă față vinurile din această regiune trebuie ținut cont de următoarele patru regiuni: Bolgheri, Montalcino, Chianti și Montepulciano.

Vă prezentăm în continuare câteva vinuri, produse de producători exponențiali ai Toscanei, vinuri care pe lângă faptul că transmit fiecare în parte parte din farmecul Toscanei, pot ajuta la înțelegerea specificului acestei zone.

 

Le Macchiole Bolgheri Rosso 2015

Le Macchiole este una dintre primele crame italiene ce au pariat pe potențialul regiunii Bolgheri. Cu toate că astăzi este una dintre cele mai faimoase regiuni viticole din lume, în 1983, an în care s-au pus bazele cramei Le Macchiole, Bolgheri era departe de faima și posibilitățile de acum. Primii pași făcuți de Eugenio Campolmi și Cinzia Merli, proprietarii cramei, au fost reprezentați de înființarea unor mici parcele de Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah Chardonnay, Sauvignon Blanc și Vermentino. Numărul mare de soiuri a fost justificat de cei doi prin apelul la experiment. La începutul anilor ’90, cei doi iau o decizie care avea să le marcheze evoluția ulterioară, hotărăsc să crească densitatea plantelor la hectar și să “riște” pariind pe vinurile monovarietale. Ajutați de consultantul-vinificator Luca D’Attoma, ajung la concluzia că cea mai bună soluție este să lucreze soiurile separat în vinuri distincte. Astăzi, Le Macchiole exploatează 24 de hectare de viță de vie, îngrijite conform regulilor viticulturii organice, rezultatul muncii echipei conduse de către Cinzia Merli fiind transpus în cele cinci vinuri ale cramei, unele dintre cele mai apreciate din Italia - Paleo Bianco Toscana IGT, Bolgheri Rosso DOC Bolgheri, Paleo Rosso Toscana IGT, Scrio Toscana IGT și Messorio Toscana IGT, reprezentând 100.000 de sticle anual.

Bolgheri Rosso DOC Bolgheri este singurul vin roșu al cramei realizat în tradiția vinurilor din Bordeaux, prin asamblarea mai multor soiuri (Merlot, Cabernet Sauvignon și Syrah). În același timp, este “excepția” care confirmă regula și prin care Le Macchiole își demonstrează interpretarea unică a terroirului Bolgheri.

 

Riecine Chianti Classico DOCG 2014

În 1971, John Dunkley, un om de afaceri britanic, împreună cu soția lui de origine italiană, cumpără o plantație în Chianti, care până la începutul secolului al XX-lea aparținuse unei mănăstiri. În urma cercetării mai multor documente bisericești, Dunkley hotărăște să numească crama Riecine, nume menționat de izvoarele istorice încă din anul 1112. După restaurarea cramei, o vilă veche din piatră, începe revitalizarea și replantarea parcelelor de viță de vie. Prima recoltă de Chianti Classico, produsă în 1973 și comercializată în 1975, a primit nenumărate laude. Enologul Carlo Ferrini, a avut un rol-cheie în nașterea și evoluția vinurilor Riecine, punându-și cunoștințele și profesionalismul în slujba acestei crame până în 1997. Riecine Chianti Classico este vinul “fanion” al acestei cramei. Produs din Sangiovese 100%, urmând un stil de vinificare tradițional, acest vin impresionează prin tipicitatea de care dă dovadă: corp mediu, taninuri catifelate, postgust condimentat și o componentă aromatică foarte puternică. Vinul este maturat 18 luni în amfore de ciment, în butoaie de stejar francez folosite și în budane de mari dimensiuni.

 

Luce della Vite Lucente 2014

Anul 1993 a făcut posibilă întâlnirea dintre familiile Mondavi și Frescobaldi. În timpul căutărilor unei regiuni cu potențial investițional, lui Robert Mondavi i-a fost prezentat Vittorio Frescobaldi, încă de la primul contact vinificatorul american declarându-se impresionat și atras de pasiunea pentru vin a familiei Frescobaldi și de farmecul Toscanei. În 1995, cele două familii au semnat un acord formal pentru crearea Tenute Luce della Vite. Cu toate că Vittorio și Robert au semnat acordul, parteneriatul real s-a desfășurat între fiii acestora, Lamberto și Tim, cei care au definit și rafinat proiectul. După mai multe discuții, cei doi “coloși”, Vittorio și Robert, au ales ca loc de naștere pentru viitorul vin domeniul Castelgiocondo, proprietate achiziționată de familia Frescobaldi în 1989. După o perioadă de teste, cei doi au fost impresionați de rezultatele uimitoare pe care soiul Merlot le oferă în terroirul toscan. Astfel, cei doi parteneri au ales ca noul joint-venture să meargă pe stilul Super Toscan. Luce a reușit creionarea unei expresii unice, a unui profil aromatico-gustativ distinct. Acest vin a inspirat după o perioadă apariția unei etichete secundare, Lucente, vin realizat prin jocul aromatic al soiurilor Sangiovese, Merlot și Cabernet Sauvignon.

Fermentat în inox la temperaturi controlate și maturat 12 luni în butoaie de stejar, Luce della Vite Lucente 2014 este un asamblaj de Merlot și Cabernet Sauvignon. Atrage prin aromele de fructe coapte, cireșe negre și căpșune, însoțite de tonuri de condimente dulci. Gustativ, vinul este rotund și mătăsos, cu taninuri fine și note de eucalipt.

 

Tenuta di Trinoro Le Cupole 2014

Proprietar al cramelor Tenuta di Trinoro în Toscana și Passopisciaro în Sicilia, Andrea Franchetti este considerat unul dintre producătorii vizionari ai Italiei. Descris de Jancis Robinson ca fiind “un tânăr Yves Saint Laurent”, datorită șarmului, perfecționismului și stilului excentric, Franchetti și-a început aventura în lumea vinului mai întâi ca manager de restaurant în Roma și apoi ca distribuitor de vinuri în SUA. Înainte de a se întoarce în Italia, Franchetti a petrecut șase ani în Bordeaux, unde “a luat lecții” de la prietenii săi Jean-Luc Thunevin, proprietarul Château Valandraud și inițiatorul “mișcării garagiste”, și de la Peter Sisseck, proprietarul Dominio de Pingus. În 1992, Franchetti a pus bazele cramei Tenuta di Trinoro, loc în care a ales să planteze soiuri bordeleze în locul tradiționalului Sangiovese, înființând plantații la altitudini de 500 și 700 de metri. Pentru a obține o concentrare mai mare în vinuri, acesta alege calea “extremismului”, crescând densitatea în plantație până la 9.000 de plante la hectar și tăind în verde 60% din struguri.

Tenuta di Trinoro Le Cupole 2014 este un asamblaj de Merlot (48%), Cabernet Franc (42%) și Cabernet Sauvignon (10%), care a petrecut opt luni în butoaie de stejar francez și 11 luni în tancuri de ciment. Asamblaj de inspirație bordeleză, acesta etalează concentrare de fructe negre, intensitate impresionantă și taninuri extrem de catifelate, caracteristici ale unei personalități distincte.

 

 

Ca'marcanda Promis Toscana IGT 2012

În 1996, , Angelo Gaja, unul dintre cei mai renumiți vinificatori din lume, pionier al vinului din Piemonte, achiziționeaza o cramă în Toscana, pe care o numește Ca’Marcanda. Principalul obiectiv al acestei crame este realizarea de vinuri super-premium din soiuri internaționale, care să reflecte terroirul toscan. Cele 150 de hectare de viță de vie sunt plantate cu Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc și Syrah. Cu acest proiect, Angelo Gaja și-a dorit să facă un transfer al experienței din Piemonte în regiunea Maremma: pentru a obține o calitate unică, trebuie să înțelegi potențialul fiecărui soi în combinație cu unicitatea și specificitatea fiecărei parcele în parte. Vinurile Ca’Marcanda reflectă tot ce poate oferi mai bun terroirul Bolgheri: vinuri mature, cu arome de fructe coapte, cu aciditate bine echilibrată. Promis, Magari și Ca’marcanda sunt cele trei vinuri roșii produse aici.

Ca’ Marcanda Promis Toscana IGT 2012 (55% Merlot, 35% Syrah și 10% Sangiovese) a fost maturat 12 luni în butoaie de stejar, după îmbuteliere având parte de o maturare de câteva luni în sticlă. A rezultat un vin care combină eleganța și suplețea Merlotului și Syrahului, cu austeritatea și seriozitatea soiului Sangiovese. Este echilibrat și prietenos, cărnos, dens, cu un potential de învechire impecabil.

 

Tenuta san Guido Guidalberto 2012

Tenuta San Guido a fost un deschizător de drumuri cu vinul Sassicaia din recolta anului 1968 (lansat la începutul anilor '70), creat de Mario Incisa della Rochetta, un viticultor din Piemonte care s-a mutat în 1943 pe domeniul din Toscana moștenit de soția sa Gherardesca - sora mamei lui Piero Antinori. Inițial, vinul era consumat de prieteni și familie sau vândut în privat dar, în 1970, fiul lui Mario - Nicolo, și-a convins tatăl să-l ofere spre vânzare cu ajutorul profesionist al verilor Antinori. Sassicaia a fost primul vin italian maturat în butoaie de stejar francez și primul Cabernet italian de excepție. De asemenea, a fost primul vin italian care a primit scorul perfect de 100 de puncte acordat de Robert Parker pentru recolta din 1985. Parcele de vie au primit propria apelațiune: DOC Bolgheri Sassicaia, prima și singura apelațiune din Italia care conține doar un singur domeniu.

Guidalberto a apărut la 33 de ani după primul Sassicaia, în 2000, ca o dedicație facută de familia Incisa della Rocchetta în onoarea străbunicului Guidalberto della Gherardesca, “pionier” al viticulturii moderne, cel care a pus bazele domeniului Tenuta San Guido. De-a lungul timpului, Guidalberto a avut o compoziție diferită a soiurilor, însă recolta 2012 a fost realizată prin asamblarea a 60 de procente de Cabernet Sauvignon cu 40% Merlot. Vinul a fost maturat 15 luni în butoaie de stejar francez și american, și alte trei luni în sticlă, înainte de a fi lansat.

 

Donatella Cinelli Colombini Brunello di Montalino DOCG 2012

Născută în 1953, într-o familie producătoare de vinuri Brunello di Montalcino, Donatella Cinelli Colombini a absolvit Istoria artei medievale. În 1993 a fondat "Mișcarea pentru turism vitivinicol" și a depus eforturi pentru celebrarea Zilei Vinului, eveniment ce a devenit de renume în foarte scurt timp. În 1998, după 14 ani de lucru pe domeniul familiei, și-a creat propria cramă Fattoria del Colle (336 ha, din care 17 ha viță de vie) - care conține un han, un restaurant și cramă producătoare de Chianti, dar și vinuri cu indicația Orcia DOC. După un timp, pune bazele cramei Casato Prime Donne în Montalcino, unde produce Brunello. Donatella Cinelli Colombini este prima femeie din Italia, proprietar și vinificator al unei crame. În 2003 Donatella a câștigat premiul Oscar pentru “Cel mai bun producător italian de vin”, un premiu oferit de Asociația Italiană a Somelierilor - Bibenda.

Donatella Cinelli Colombini Brunello di Montalino DOCG 2012 este produs din struguri culeși de pe plantația de 10 hectare, care înconjoară crama. Pentru a ajunge la structura puternică, bogată și intensă și la amprenta aromatică caracterizată de arome de condimente și fructe negre de pădure, vinul petrece doi an în butoaie de stejar de diferite dimensiuni.

 

image

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
FB data