Catena Zapata - etichetă despre istoria Malbecului

Catena Zapata - etichetă despre istoria Malbecului

Crama argentiniană Catena Zapata a modificat eticheta vinului său Malbec Argentino 2015 pentru a aduce un tribut acestui soi, întregul proiectul fiind inspirat din istoria “soiului naţional argentinian născut în Franţa”.

Fondată în 1902, în regiunea Mendoza, Catena a fost una dintre primele crame din Argentina care au adoptat tehnicile de vinificare europene, fiind în acelaşi timp şi un pionier al cultivării plantaţiilor de Malbec la altitudini ridicate.

Noua etichetă reprezintă un omagiu adus soiului Malbec, rădăcinilor sale din Franţa şi “renaşterii” sale în Argentina. Realizată de agenţia Stranger & Stranger, companie specializată în brandingul vinurilor şi băuturilor alcoolice, cu ajutorul artistului Rick Shaefer, eticheta înfăţişează patru figuri feminine, fiecare dintre ele simbolizând etapele diferite ale istoriei soiului Malbec. Prima dintre ele, simbolizând naşterea Malbecului, este ducesa Eleanor de Aquitania, regina-consoartă a Franţei între 1137 şi 1152 şi regina-consoartă a Angliei între 1154 şi 1189. Ea este descrisă de reprezentanţii Catena ca fiind “o puternică prezenţă a Lumii Vechi, ce reprezintă capul de pod din Cahors, locul în care Malbecul s-a născut”. A doua siluetă feminină este “imigrantul”, ce personifică drumul coloniştilor din Europa către Lumea Noua, mişcări demografice ce au început în secolul al XVII-lea şi care simbolizează “sacrificiul pe care exploratorii l-au făcut pentru a crea o legătură între Europa şi Americi”. A treia siluetă simbolizează filoxera, insecta ce a decimat viile europene în secolul al XIX-lea, şi care a obligat foarte mulţi specialişti europeni să îşi părăsească locurile de baştină pentru a găsi de lucru în Lumea Noua. Ultima prezenţă feminină o portretizează pe Adrianna Catena, ca simbol al cramei Catena Zapata şi a evoluţiei sale actuale. Aflată la peste 1500 de metri altitudine, plantaţia Adrianna, înfiinţată de Nicola Catena Zapata, este plantaţia de viţă de vie cu cea mai scăzută temperatură medie din Mendoza.

În 1902, Nicola Catena, un imigrant italian, plantează prima vie în Mendoza, Argentina, punând bazele a ceea ce astăzi se numeşte Bodega Catena Zapata. De atunci, crama a rămas în proprietatea aceleiaşi familii – acum la a patra generaţie, fiind unul dintre puţinii producători de vinuri din această ţară deţinut de o societate argentiniană. Proprietarul de astăzi, Nicolas Catena, este cunoscut ca fiind un pionier al vinului argentinian, omul care a pus umărul la modernizarea industriei viticole din această ţară. Primele vinuri lansate sub numele Catena au apărut în 1992, stabilind un nou standard de calitate pentru America de Sud. Încă de la lansare, vinurile au primit critici impresionante datorită calităţii lor extraordinare. Nicolas, împreună cu fiicele sale Laura şi Adrianna, în căutarea calităţii superpremium pentru vinurile şi plantaţiile deţinute, au fost cei care au făcut cunoştinţă lumii cu soiul Malbec. După mai bine de 20 de ani, Catena este în continuare considerat liderul sectorului viticol Argentinian. În 2009, faimoasa publicaţie Decanter i-a acordat lui Nicolas Catena titlul de “Omul Anului”, recunoscându-i astfel meritele depuse pentru schimbarea imaginii vinului argentinian.

 

image

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
FB data