Champagne Agrapart, rock-starul din Cote des Blancs

Champagne Agrapart, rock-starul din Cote des Blancs

Champagne Agrapart este un nume nu foarte cunoscut de marea masă a consumatorilor din întreaga lume, din cauza numărului mic de sticle produs (mai puţin de 100.000 anual) și bugetelor de marketing aproape inexistente. Pentru pasionaţi, însă, Agrapart este unul dintre “rock-starurile” din Champagne, considerat unul dintre cei mai buni “cultivatori”, una dintre cele şapte case din regiunea franceză cotate la “3 stele din 3” de către publicaţia La Revue de Vin de France, cea mai importantă din Hexagon, alături de nume precum Selosse, Egly Ouriet sau Krug.

Casa de Champagne Agrapart et Fils a fost înfiinţată în 1894, în localitatea Avize, aflată în centrul regiunii Cote de Blancs. Spre deosebire de mulţi alţi cultivatori din regiune, care au început recent să-şi îmbutelieze vinurile şi să le vândă sub propriile etichete, Agrapart a făcut acest lucru încă de la înfiinţare. Bazele acestui domeniu au fost puse de Arthur Agrapart, iar astăzi este condus de fraţii Pascal şi Fabrice, a patra generaţie de proprietari, cei care depun eforturi pentru a menţine nivelul de calitate la parametri care au făcut această cramă celebră.

Agrapart deţine 12 hectare de viţă de vie, cea mai mare parte plantată cu Chardonnay, vii clasificate Grand Cru şi aflate în Cote des Blancs, lângă localităţile Avize, Oger, Cremant şi Oiry. Pentru a asigura nivelul maxim de calitate, producţia a fost păstrată la nivelul “artizanal” în cadrul Casei Agrapart, cantităţile nedepăşind 100.000 de sticle pe an. Plantaţiile Agrapart sunt unele dintre cele mai “vârstnice” din Cote de Blancs, unele vii depăşind 60 de ani, în timp ce media este de 35 de ani. Viile sunt lucrate de mulţi ani după cutumele agriculturii organice, însă reprezentanţii cramei nu au făcut niciodată un titlu de glorie din asta.

Comparativ cu alte case producătoare din Champagne, Agrapart culege mai devreme, foloseşte butoaie de mari dimensiuni şi cât mai vechi și îmbuteliază mai devreme, vinurile rezultate excelând prin prospeţime, fără a purta “amprenta” oxigenului. Stilistica gustativă abordată de Agrapart i-a determinat pe editorii La Revue de Vin de France să ofere acestui producător calificativul “3 stele” (cea mai înaltă treaptă de clasificare dată de această publicaţie, deţinută de alte şapte case din Champagne).

Pentru a înţelege filosofia Agrapart este important să înţelegi principiile celui care stă în spatele succesului acestui nume: Pascal Agrapart. Cu toate că este un “om al pământului”, după cum singur se descrie, Pascal, considerat unul dintre cei mai talentaţi viticultori din Champagne, este totodată şi creatorul vinurilor care au adus reputaţie internaţională acestei case. Agrapart şi-a împărţit plantaţia în 70 de microparcele, lucrările în vie fiind făcute “artizanal”, cu ajutorul cailor, fără să se folosească pesticide, ierbicide sau substanţe fertilizatoare, iar culesul este, bineînţeles, manual. Strugurii sunt presaţi cu o presă verticală, iar fermentaţia este realizată cu drojdii sălbatice, considerate de Agrapart a fi “cruciale în ceea ce înseamnă expresia terroirului”. Toate vinurile Agrapart au parte de fermentaţie malolactică şi de o perioadă de maturare în butoaie de stejar de 600 de litri, fiind îmbuteliere în luna mai, în apropierea perioadei de Lună Plină.

Portofoliul Agrapart are la bază două “cuvee” “non-vintage”, “Les 7 Crus” (asamblaj de Chardonnay 90% şi Pinot Noir 10%, produs din vii Premier Cru şi Grand Cru) şi “Terroirs” (100% Chardonnay, struguri proveniţi din plantaţii Grand Cru). Pe lângă acestea, Pascal mai produce încă trei cuvee-uri “millesime”, vinuri realizate din trei terroiruri diferite din Avize. Potrivit lui Pascal, în Avize, roca de bază este formată din calcar, acoperită de un strat considerabil de argilă. Datorită modului specific de formare a solului din Cote des Blancs, pe coamele dealurilor stratul de argilă este mai mare, comparativ cu baza acestora, ceea ce face, potrivit lui Pascal Agrapart, ca “vinurile obţinute din struguri de pe coamele dealurilor să fie mai puternice şi mai ample, cu o uşoară atingere minerală”. Din strugurii de aici ia naştere vinul “L’Avizoise”. Strugurii obţinuţi din plantaţiile de la baza dealurilor, unde solul este predominant calcaros, sunt transformaţi pentru în cuvee-ul “Mineral”. Cea mai veche plantaţie deţinută de Agrapart, se află pe mijlocul pantei, solul fiind un amestec omogen calcaros-argilos, iar de aici este obţinut ceea ce este considerat “expresia supremă din Avize”, vinul “Venus”, botezat după numele calului cu ajutorul căruia este lucrată această vie. Pentru a scoate în evidenţă diferenţele de terroir dintre cele trei vinuri, Pascal Agrapart vinifică cele trei cuvee-uri identic, fără nici un pic de dozaj. Portofoliul Agrapart este completat de două cuvee-uri, produse în loturi extrem de limitate: "Complantee" (asamblaj de şase soiuri) şi "Experience", vin care este realizat de trei ori într-un deceniu.

image

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
FB data