L - V 9:00 - 17:00

0720 050 000

Bordeaux

Bordeaux

Celebra regiune se împarte în două subregiuni: malul stâng și malul drept. Aici se produc unele dintre cele mai scumpe și prestigioase vinuri roșii și vinuri dulci ale lumii. Regiunea beneficiază de curenții calzi ce vin dinspre Caraibe către nordul Europei, climatul fiind maritim moderat, astfel mărindu-se durata sezonului de recoltă. Înghețurile de pe perioada primăverii sunt deseori o problemă, iar sezonul de coacere poate continua până în octombrie-noiembrie. Cele mai importante soiuri de struguri sunt Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot și Petit Verdot pentru vinurile roșii, Sauvignon Blanc, Semillon și Muscadelle pentru cele albe. Cele mai cunoscute apelațiuni de pe malul stâng sunt Margaux, Saint Julien, Pauillac, Saint-Estephe, Pessac-Leognan și Saint Emilion și Pomerol de pe malul drept.

O vie cultivată de călugării Bisericii St-Martin în Evul Mediu este achiziționată de familia Gerès în secolul al XVII-lea și ia numele de Peycoucou. În urma unui mariaj, intră în proprietatea familiei de Carle, iar în 1787 Generalul Jacques de Carle îl redenumește Beauséjour. Aproape un secol mai târziu, în 1869, noul proprietar - Pierre-Paulin Ducarpe, împarte domeniul între cei doi copii ai săi. Fiica sa, căsătorită Duffau-Lagarosse, a primit ceea ce mai târziu a devenit Château Beauséjour-Duffau-Lagarrosse (azi Château Beauséjour), iar fiul său a moștenit cealaltă parte, vândută în 1924 către Dr. Fagouet (denumit Château Beauséjour-Dr-Fagouet).

Proprietatea a primit numele actual după ce în 1969 a fost achiziționată de Michel Bécot, iar Michel este și cel care a făcut eforturi majore pentru a moderniza proprietatea, pe care la retragerea sa din 1985 a lăsat-o copiilor săi - Gérard și Dominique Bécot.

Încă de la finalul secolului al XVII-lea, Château Cambon la Pelouse este una dintre cele mai trainice și mai productive crame din zona Margaux, contribuind decisiv la faima vinurilor Médoc în Franța și în afara granițelor acesteia. Domnul Cambon a fost cel care a produs primul vin în urma cu mai bine de 200 de ani, preferat încă de atunci de iubitorii de vin din întreaga lume. Annick, Jean-Pierre Marie și fiul acestora - Nicolas, sunt cei care se ocupă din 1996 de domeniu, punând accent pe modernizare și echipamente demne de un Grand Cru veritabil.

Château Carbonnieux a fost fondat în secolul al XIII-lea de către călugării benedictini din Abatia Sainte-Croix și este una dintre cele mai vechi proprietăți din Bordeaux.

Castelul a fost cumpărat în 1956 de Marc Perrin, devenind Cru Classé trei ani mai târziu pentru vinurile sale roșii și albe. Astăzi, Eric și Philibert, nepoții lui Marc, au preluat afacerea, continuând să producă vinuri remarcabile.

http://www.carbonnieux.com

Viile Cos se întind pe 91 de hectare ce împrejmuiesc castelul. 60% din acestea sunt cele de Cabernet Sauvignon, care se dezvoltă armonios pe parcelele de pietriș de pe vârful și pantele sudice ale dealului. 

Pe de altă parte, viile de Merlot, 40% din total, excelează pe pantele estice și pe cele unde straturile calcaroase din Saint-Estephe ajung la suprafața solului.

Procentele de Cabernet Sauvignon și Merlot variază de la vintage la vintage, depinzând de condițiile climaterice și doar vinurile ce provin din vii mai vechi de 20 de ani poartă numele de Château Cos d’Estournel.

 

 

O inscripție în latină găsită în pivnițele castelului datează construcția Chateau d'Agassac în secolul al XIII-lea (1238), iar primul proprietar al domeniului a fost Gaillard de Gassac. Suprafața plantată este de 43ha, iar vinurile produse aici sunt recunoscute ca fiind de cea mai bună calitate. Castelul este unul dintre cele mai vechi din Bordeaux și reprezintă o importantă atracție turistică. Totodată, viile domeniului sunt printre cele mai vechi din Medoc. Agassac a ales să producă vinuri cât mai puțin influențate de stejarul nou din butoaie, optând pentru "barriques" la al doilea sau al treilea ciclu de folosire, încercând să echilibreze balanța între fruct și aromele date de butoaiele din stejar.

http://www.agassac.com/

Ideea unui Château le-a venit soților Florence și Dominique Decoster la începutul lui 2000. Dominique tocmai ce vânduse afacerea cu porțelanuri Haviland și nu era neapărat încântat de ideea cumpărării unei vii. Cu timpul, însă, ideea a încolțit și în mintea acestuia, ajungând ca amândoi, iubitori de natură și pasionați de gourmet, să iubească noul plan.

Ajunși pentru prima dată la Château Fleur Cardinale, localizat pe un platou calcaros la câțiva kilometri de Saint-Émilion, Florence și Dominique au fost încântați de frumusețea locului și de împrejurimi, cumpărându-l în mai 2001.

Una dintre cele mai vechi proprietăți din Médoc are o poveste cu rădăcinile adânc înfipte în secolul al XVI-lea. Numele Grand-Puy, atestat încă din Evul Mediu, înseamnă "colina mare", iar crama a fost transmisă din generație în generație urmașilor aceleiași familii. Abia în 1978, în urma unei căsătorii, în istoria Château Grand-Puy-Lacoste apare și un alt nume decât cel al fondatorilor, numele Borie.

 

Pe vremea când aparținea familiei Mons Saint-Poly, Château Guiraud purta numele de "Noble House of Bayle". Abia în 22 februarie 1766 este atestată notarial cumpărarea acesteia de către Pierre Guiraud, un comerciant protestant. La moartea lui Pierre, în 1799, fiul său preia frâiele companiei și o transforma în Château-ul faimos în zilele noastre pentru vinul său alb. Mai târziu, în 1837, moștenitorul lui Pierre, Pierre-Aman, preia domeniul iar în 1855 Château Guiraud devine Premier Grand Cru de Sauternes.

În timpul unei cine în 2006, Robert Peugeot, un industriaș și 3 vinificatori, Olivier Bernard de la Domaine de Chevalier, Stephan Von Neipperg de la Château Canon La Gaffelière și Xavier Planty, directorul domeniului, decid să cumpere Château Guiraud. 

Deținut de familia Dillon începând cu 1935, domeniul Château Haut-Brion a fost înființat în secolul al XVI-lea. A fost singurul domeniu, cu excepția Médocului, clasificat ca primă treaptă în 1855. Podgoria are 45 ha și este situată în vecinătatea orașului Bordeaux, iar strugurii se coc printre primii din regiune. Acest lucru, precum și adaosul generos de Merlot în asamblaj, face din Château Haut-Brion un vin mai puțin auster decât vinurile din Médoc. 

Pe domeniu se produce și o cantitate mică de vin alb sec, bogat și somptuos.

http://www.haut-brion.com/

În ultimii 15 ani, Château La Fleur-Petrus a devenit unul dintre cele mai fascinante nume din Bordeaux. Un vin reper, provenit de pe un domeniu istoric, care, prin dedicare şi creativitate, a depăşit aşteptările, devenind unul dintre vedetele Pomerol. Numit La Fleur-Petrus datorită poziţiei sale – se află între Château Petrus şi Château La Fleur-, domeniul îşi găseşte începuturile în secolul al VII-lea, având o reputaţie de lungă durată în producerea de vinuri de calitate. În 1950, Château La Fleur-Petrus este cumpărat de către Jean-Pierre Moueix, cel care câţiva ani mai târziu va deveni unul dintre cei mai mari negocianţi din Bordeaux. Fiul său, Christian, contribuie semnificativ la avansarea domeniului în ierarhia cramelor din Pomerol, datorită meticulozităţii incredibile impuse în timpul lucrărilor în vie şi preciziei din procesul de vinificare. Eforturile depuse în ultimii 20 de ani au avut ca rezultate producerea unui vin cu un caracter unic şi o complexitate impresionantă.

Château La Lagune este o proprietate clasificată 3eme Cru Classe şi produce unele dintre cele mai bune vinuri din apelaţiunea Haut-Medoc. Istoria La Lagune merge înapoi în timp până în 1715, moment în care este construit minunatul castel de pe domeniu. Plantaţia de viţă de vie a fost înfiinţată în 1724. Până în 1954, moment în care este achiziţionat de către Georges Brunet, domeniul La Lagune a trecut printr-o perioadă nefastă. Însă acest lucru se schimbă, după ce acesta investeşte în replantarea parcelelor şi în renovarea pivniţelor, aşa că în momentul vânzării proprietăţii către compania Ayala Champagne, în 1961, domeniul arăta total diferit. Actualii proprietari ai Château La Lagune, familia Frey, apar în peisaj în 2000. Membrii acesteia fac investiţii majore în plantaţie şi în cramă, iar domeniul începe să capete notorietate mondială. La Lagune se află la numai 15 kilometri de oraşul Bordeaux, fiind cea mai apropiată proprietate de acest oraş, dintre cele aflate pe Route de Vins. În aceste moment, exploatează 72 de hectare de viţă de vie, plantate cu soiurile Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (20%), Cabernet Franc (10%) şi Petit Verdot (10%). Strugurii sunt fermentaţi la temperaturi controlate, în tancuri de inox, iar vinul este maturat în butoaie de stejar (70-80% noi), pentru o perioadă de 15-18 ani.

http://www.chateau-lalagune.com/

 

La începutul secolului al XVI-lea, parcela Arregedhuys, în prezent cunoscută sub numele de Château La Mission Haut-Brion, era deținută de Louis de Roustaing. În jurul lui 1866, un istoric atestă faptul că familia Roustaing se află printre cele ce au Început clădirea reputației vinurilor din Graves, mai târziu devenite celebre în jurul lumii ca vinurile de Bordeaux.

Château La Mission Haut-Brion a fost achiziționat de familia Dillon în 1993 și astăzi formează un tot împreună cu domeniul vecin, Château Haut-Brion. Cu toate că au aceeași echipă de viticultori și aceleași tehnici de vinificare, fiecare vin exprimă un stil aparte, La Mission fiind bogat și opulent, cu un caracter puternic.

http://www.mission-haut-brion.com/

Numele domeniului face referire la turnul construit în curtea chateau-ului, rămăşiţă a fortului construit în secolul al XII-lea de familia Montesquieu. În 1971, proprietatea intră în atenţia lui Edouard Kressman, în acel moment proaspăt negociant de vinuri de Bordeaux. Abia în 1930, fiului lui Edouard, Alfred Kressman, cumpără domeniul şi îi schimbă numele în Château LaTour-Martillac, pentru a cu fi confundat cu celebrul Château Latour din Medoc. Din acel moment, începe o perioadă de reconstrucţie a domeniului. Astăzi, cei şase copii ai lui Jean Kressman deţin domeniul, continuând tradiţia familiei. Tristan şi Loic sunt cei care conduc crama, cu ajutorul celor mai buni consultanţi din Bordeaux. Cu fiecare recoltă lansată pe piaţă aceştia încearcă să producă vinuri care să exprime terroir-ul caracteristic regiunii Graves.

În anul 1826, Hugh Barton, proprietarul Château Langoa, cumpără o parte din domeniul Leoville, proprietate care mai târziu va deveni cunoscută pieţei sub numele de Leoville Barton. Timp de şase generaţii, membrii familiei Barton au depus eforturi pentru a creşte calitatea vinurilor acestui domeniu, clasificat 2eme Cru în anul 1855. În 1983, Anthony Barton moşteneşte crama de la unchiul său Ronald. Astăzi, alături de fiica sa Lilian, Anthony mizează pe o filosofie de vinificare tradiţională pentru a conserva eleganţa şi stilul tipic vinurilor de Saint-Julien. Vinurile Leoville Barton sunt asamblaje de Cabernet Sauvignon, Merlot şi Cabernet Franc, cu primul soi predominant, taninoase şi austere, cu un potenţial foarte bun de evoluţie. Proprietatea nu are un “château” propriu, vinurile fiind realizate în “crama-soră” Château Langoa-Barton, a cărei imagine stilizată apare pe etichetă.

Château Lespault-Martillac, una din cele mai vechi case producătoare ale regiunii Martillac, produce vinuri încă din perioada romanilor. Castelul, un conac din secolul al XVI-lea, cât și recent renovata cramă, sunt situate în inima unei mici și vechi podgorii de Merlot cu struguri de înaltă calitate.  

Începând cu recolta anului 2009, proprietarii, familia Jean-Claude Bolleau, au încredințat gestionarea acestei proprietăți unui mare producător al regiunii Graves - Domaine de Chevalier.

Olivier Bernard și echipa s-au angajat să aducă acest vin, cu un potențial remarcabil, la rangul de bijuterie. Astfel, ei pun în practică metodele utilizate de producătorii de elită: aratul solului, vinificarea individuală a parcelelor, culesul și selecția manuală a strugurilor, transferul gravitațional în cuve de fermentare mici (50-80 hectolitri), intervalul de extracție extins, fermentația malolactică, învechirea în butoi pe drojdii, lista putând continua.

Plantată în 1300, podgoria de la Château Pape-Clément este cea mai veche din Bordeaux. În 1306, la numirea lui Bertrand de Goth, Arhiepiscop de Bordeaux, ca papă, podgoria a luat numele papal al acestuia - Clement al V-lea. Tot el este și cel care o face cadou succesorului său - Cardinalul Arnaud de Canteloup. Bertrand este cel care a plantat cu varietăți de struguri roșii. Varietățile de struguri albi au fost plantate de-a lungul râului, în apropiere de Lormont. Château Pape-Clément a rămas în proprietatea arhiepiscopilor de Bordeaux până la naționalizarea de la Revoluția franceză din 1789. 

După Revoluție, diverși proprietari s-au succedat la cârma cramei, făcând ca până la mijlocul secolului al XIX-lea să devină a doua din regiune, după Haut-Brion. Deși sub cârma lui Jean-Baptiste Clerc vinurile se vindeau la prețuri de Médoc, proprietarii următori, inclusiv englezul Maxwell, au neglijat proprietatea, făcând ca aceasta să cunoască un declin până la cel de-al Doilea Război Mondial.

Începând cu 1939, Château Pape-Clément a fost revitalizat de Paul Montagne, rezultatele reconstruirii de la zero find vizibile abia începând cu 1949. De la angajarea enologului Émile Peynaud, vinurile Pape-Clément au cunoscut o ascensiune fulminantă, fiind descrise de David Peppercorn ca cele mai importante din Pessac-Talence, după Haut-Brion și La Mission.

După moartea lui Paul Montagne, fiul acestuia, Léo Montagne a urmat la cârmă, alături de Bernard Magrez, proprietarul de la Château La Tour Carnet și care l-au angajat pe postul de consultant pe Michel Rolland.

Proprietatea a fost fondată în secolul al XVII-a. Această perioadă a fost cunoscută sub numele de Grand Siècle sau "secolul mare", referindu-se la succesiunea lui Ludovic al XIV-lea la tronul Franței din 1661.

În 1689 Pierre Desmezures de Rauzan, un negustor de vinuri influent și steward al prestigioaselor proprietăți Latour și Margaux, a cumpărat parcele de viță de vie în apropiere de domeniul Latour pentru a crea Enclos Rauzan.

Aceste vițe de vie au fost parte din zestrea fiicei sale Thérèse la căsătoria cu baronul Jacques Pichon de Longueville în 1694, anul in care Pichon Baron a fost fondat. O poprietate ilustră, cu o reputație ce a trecut poba timpului s-a născut astfel, rămânând în aceeași familie de generații.

Jean-François de Pontet, governatorul regal din Médoc, a îmbinat în Pauillac mai multe parcele de vie la începutul secolului al XVIII-lea. Mulți ani mai târziu, descendenții acestuia, au lărgit proprietatea cu micile vii din vecinătate, numind-o Canet. Acestea sunt începuturile celui mai mare domeniu din Médoc, ce combină în mod natural numele proprietarului cu cel al regiunii - Pontet-Canet.

Un secol mai târziu, în 1855, ca o confirmare a apartenenței la elita din Médoc, Pontet-Canet a fost inclus în marea clasificare a Bordeauxului. Această poziție privilegiată nu a trecut neobservată de unul dintre cei mai importanți negocianți ai timpului - Herman Cruse, care a cumpărat proprietatatea în 1865, a construit noi crame pe care le-a modernizat și a întărit reputația vinului în jurul lumii. Familia Cruse a deținut domeniul mai bine de un secol, când un alt negociant, de data aceasta din Cognac, Guy Tesseron a cumpărat crama în 1975.

Astăzi, crama este deținută de descendenții familiei Tesseron - Alfred și nepoata acestuia, Melanie. La 40 de ani de la sosirea în Pauillac, familia are satisfacția de a fi replantat treptat parte din vii și de a fi renovat clădirile cramei.

http://www.pontet-canet.com

În iunie 2011, Domaine Clarence Dillon, compania proprietară a Château Haut-Brion și Château La Mission Haut-Brion, achiziționează în localitatea Saint-Emilion, un domeniu impresionant, pe care mai târziu îl va numi Château Quintus. 
Originalitatea terroirului extraordinar al Château Quintus constă în diversitatea tipurilor de sol și a orientărilor diferite ale pantelor. Prin urmare, nu este deloc surprinzător faptul că între 1844 și 1849 – vândute sub numele Château Tertre Daugay – vinurile de aici se numărau printre cele mai vândute și mai scumpe vinuri din Saint-Emilion. Plantațiile acestui domeniu se întind pe o fâșie de pământ înaltă, extremitate a podișului Saint Emilion, beneficiind de o imagine panoramică impresionantă, ce acoperă întreaga localitate aflată în apropiere și valea râului Dordogne. 
Datorită practicilor enologice excelente folosite, vinurile produse sunt corpolente, coapte cu structură ce reflectă esența vinurilor din Saint Emilion. În octombrie 2013, Château Quintus se unește cu proprietatea vecină, Château L’Arrosee, cele două domenii excepționale cooperând pentru a produce unele dintre cele mai bune vinuri din Saint-Emilion.

Château Rauzan-Ségla a făcut candvâ parte din vastul domeniu Rausan, deținut de Pierre de Mesures de Rauzan la mijlocul secolului al XVII-lea. De-a lungul timpului, proprietatea a fost împărțită, astfel încât la 1855, când a avut loc marea clasificare a apelațiunilor Bordeauxului, aceasta era împărțită în Château Rauzan-Gassies, Château Rauzan-Ségla, Château Desmirail și Château Marquis de Terme.

După ce pentru foarte mult timp s-a aflat în proprietatea familiei Durand-Dasier, aceasta a fost cumpărată de Frédéric Cruse în 1903 și vândută către John Holt în 1957, acesta păstrând-o până în 1989. Pentru o scurtă perioadă, crama i-a aparținut lui Brent Walker care a vândut-o către familia Wertheimer de Chanel în 1994. Aceștia i-au adus pe David Orr și John Kolasa (ambii de la Château Latour) să supervizeze procesul de vinificare, iar familia de Chanel este și astăzi proprietar al Château Rauzan-Ségla, focusați în continuare pe obținerea de vinuri excepționale.

http://www.chateaurauzansegla.com

Familia de nobili Bosq a început să cultive vinuri în Bordeaux Martillac la 1365. în secolul al XVIII-lea, scoțianul George Smith cumpără proprietatea și îi dă numele pe care îl poartă și azi. Tot el construiește și conacul și începe să exporte deja cunoscutele sale vinuri către Anglia, cu propriile vase.

În 1842, Duffour-Dubergier, Primarul Bordeauxului, un entuziast viticultor, moștenește de la mama sa Château Smith Haut Lafitte.

Impresionată de calitatea vinurilor Smith Haut Lafitte, Compania Louis Eschenauer începe să distribuie vinurile acestora în jurul lumii începând cu prima parte a secolului al XX-lea și ajunge chiar să cumpere proprietatea în 1958. După plecarea Eschenaueur de la conducerea Cramei sume importante sunt investite în construirea unei crame subterane cu o capacitatea de peste 1000 de butoaie. 

În 1990, Daniel Cathiard se îndrăgostește de proprietate și se alătură panopliei de proprietari faimoși, cu intenția declarată de a duce mai departe numele și calitatea Smith Haut Lafitte. Acesta combină cu succes tehnicile moderne de producere și învechire a vinului: îngrășăminte organice, cuve mici din lemn, învechire pe drojnii în butoaie etc. 

Faimos în jurul lumii pentru elegantul vin roșu și pentru buchetul excepțional al vinului alb, Smith Haut Lafitte își merită pe bună dreptate atenția pe care lumea i-o acordă.

https://www.smith-haut-lafitte.com

Domeniu clasificat Premier Grand Cru Classe în Saint-Emilion, Château Troplong Mondot se face remarcat prin rafinament, identitatea puternică şi prin controlul absolut al procesului de producţie. Aflată în cel mai înalt punct al faimosului platou Saint Emilion, proprietatea de 43 de hectare se bucură de un terroir unic, cu condiţii de sol şi o expunere ideale. Diversitatea unică de soluri contribuie la structură vinurilor produse, care combină forţă şi eleganţă, complexitatea şi precizia. Istoria Troplong Moondot a fost marcată de figuri carismatice, care au condus acest domeniu spre excelenţă. Încredinţându-i lui Aymeric de Gironde conducerea cramei, compania SCOR, proprietarul Troplong Mondot, a adus un suflu nou acestui domeniu în momentul achiziţiei sale în 2017. 

Château Villa Bel-Air este un domeniu poziționat în inima apelațiunii Graves. În secolul al XVIII-lea, Louis Dufaure, Marquiz de Lajarte, consilier În Parlamentul din Bordeaux, construiește o vilă foarte frumoasă în stil classic, pe proprietatea domeniului, vila al cărei interior este considerat astăzi monument istoric. După o lungă perioadă liniștită, domeniul este cumpărat în 1988 de Jean Michel Cazes și familia acestuia, care restructurează în totalitate viile și refac instalațiile tehnice.

http://www.jmcazes.com/fr/chateau-villa-bel-air

Clos de Marquis este un vin istoric, ce aparţine Domaines Delon, companie care mai are în portofoliu nume celebre precum Château Leoville Las Cases, Château Potensac şi Château Nenin. Prima recoltă lansată sub acest nume a fost cea din 1902, numele vinului fiind inspirat de parcela Petit Coş, aflată în vecinătatea Château de Leoville, rezidenţa Marchizului de Las Cases. Acest vin a fost realizat pentru a permite consumatorilor să facă o diferenţă între două terroir-uri distincte. Via sursă pentru vinul Clos du Marquis este apreciată a fi una dintre cele mai bune din apelaţia Saint Julien, în vecinătatea sa fiind plantaţii celebre precum Léoville Poyferre şi Leoville Barton. 

Clarence Dillon, un eminent economist american, vizitează în 1934 Bordeauxul, este vrăjit de Château Haut Brion și profită de oportunitatea unică de a achiziționa proprietatea legendară. Deși celebru de secole, Chateau Haut Brion trece printr-o perioadă dificilă. Dillon cumpăra proprietatea în 1935, acesta fiind începutul angajamentului și dedicării familiei sale pentru faimosul Château și vinurile bordeleze.

În 1983 familia Dillon achiziționează și proprietatea vecină, Château La Mission Haut Brion, iar din 2011 reprezintă și unele dintre cele mai bune vinuri din Saint Emilion - vinurile Château Quintus. În 2005, la șaptezeci de ani după sosirea lui Clarence în Bordeaux, strănepotul său - Prințul Robert de Luxemburg, începe un nou capitol în istoria familiei - producerea vinurilor "Clarendelle".

Enologii familiei, responsabili pentru vinurile Château Haut Brion, Château La Mission Haut Brion și Château Quintus sunt cei care elaborează și vinurile Clarendelle, obținute din soiuri tradiționale bordeleze. Vinurile roșii provin în principal din Saint-Emilion, Haut-Medoc și Pessac-Leognan, iar vinurile albe provin mai ales din regiunea Pessac-Leognan.

http://www.domaineclarencedillon.com/

În urmă cu câțiva ani, Olivier Bernard și echipa de la Domaine de Chevalier, și-au luat angajamentul să facă din Clos des Lunes, o veche vie din Sauternes, una din cele mai apreciate ale Bordeauxului. De-a lungul vremii, acest terroir a demonstrat că este capabil să producă unele dintre cele mai deosebite vinuri albe seci.

Clos des Lunes este localizată în inima Sauternesului, regiune celebră pentru vinurile dulci. 

Atacați de mucegaiul nobil Botrytis Cinerea, strugurii intră în procesul natural de coacere, benefic și pentru crearea vinurilor albe seci. Solul și microclimatul de aici sunt ideale pentru obținerea de vinuri albe, cu prospețime remarcabilă.

http://www.domainedechevalier.com/

Jean-Luc Thunevin a devenit în mai puțin de un deceniu un star al lumii vinului, în mod special datorită așa numitului "vin de garage" Château Valandraud. Se spune că în urma unei degustări de Le Pin, un vin faimos și foarte scump din Pomerol, Jean-Luc Thunevin și-a propus să facă la rândul său un vin excepțional. Datorită pasiunii pentru vin, precum și determinării sale, apare în 1991 primul vintage Château Valandraud. Acesta este anul care marchează începutul unei aventuri interesante și al unei reușite surprinzătoare.

http://www.thunevin.com/

Născut în 1754, Michel Lynch își va consacra viața îmbunătățirii viilor plantate pe proprietatea lui din Lynch-Bages. Viticultor pasionat și experimentat, Michel Lynch a fost unul dintre principalii actori din domeniul viticol de la finalul secolului al XVIII-lea din Bordeaux. Datorită lui s-a încercat pentru prima oară către finalul secolului al XVIII-lea și desciorchinarea strugurilor (separarea boabelor de ciorchine înainte de fermentație), un obicei devenit normalitate în secolul al XIX-lea și azi.

http://www.jmcazes.com/en/michel-lynch/classique