L - V 9:00 - 17:00

0720 050 000

Burgundia

Burgundia

Burgundia este recunoscută ca fiind regiunea din Franța în care se produc cele mai scumpe și rare vinuri din lume, obținute din Pinot Noir și Chardonnay. Climatul este continental nordic, cu ierni care pot fi severe, mult mai severe decât în Bordeaux, și veri foarte călduroase. Toamnele sunt reci, cu ploi dese pe timpul întregului sezon de cules. Strugurii specifici zonei sunt Chardonnay și Aligote pentru vinurile albe și Pinot Noir pentru cele roșii.

Château Fuissé datează din anul 1604, însă se află în proprietatea familiei Vincent de cinci generaţii. Fiecare generaţie de proprietari în parte a adăugat noi suprafeţe, a contribuit la îmbunătăţirea calităţii vinurilor şi la creşterea notorietăţii mondiale a vinurilor produse. Domeniul deţine 40 de hectare, plantate cu Chardonnay, şi acoperă cinci apelaţiuni - Pouilly-Fuissé, Saint-Veran, Macon-Villages, Macones şi Julienas. Unele dintre plantaţiile Château Fuissé au o vârstă ce depăşeşte 60 de ani, vinurile produse cu ajutorul strugurilor de aici purtând pe etichetă distincţia “Vieilles Vignes” – Chardonnay-uri cu o capacitate de învechire de peste 15 ani. Celelalte vinuri de la Château Fuissé sunt produse printr-o selecţie de parcele, cu vârste de cel puţin 25 de ani. Toate vinurile îmbuteliate de Château Fuissé sunt fermentate în butoaie de stejar de provenienţă diferită. Astăzi, sub conducerea lui Antoine Vincent, Château Fuissé a atins excelenţa în calitate, rivalizând cu vinuri din apelaţiuni mult mai faimoase precum Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet sau Meursault.

http://chateau-fuisse.fr/

Această proprietate a făcut parte din Domaine Louis Gros până în 1963 când a fost preluată de Francois Gros. În 1988, acesta s-a retras iar fiica sa, Anne, a preluat conducerea. Până în 1994 a continuat să se numeasca Domaine Anne et Francois Gros. Calitatea vinului a lăsat de dorit până în 1988, dar schimbări majore au fost întreprinse sub tutela lui Anne Gros. Deși nu este certificat, domeniul este cultivat organic din 2000. Vinificarea este clasică, cu fermentarea în butoaie mari de lemn cu drojdii naturale și maturat în butoaie majoritar noi, de stejar (80% noi pentru Grand Cru).

http://www.anne-gros.com/

Christian Moreau, una dintre cele mai importante personalităţi din Chablis, produce vinuri după propria voinţă, sub propriul brand. După ce s-a retras din compania "negociant" pe care familia sa a fondat-o şi a vândut-o, în 2001, împreună cu fiul său, a pus bazele Domaine Christian Moreau Pere et Fils, stabilindu-şi crama în inima regiuni Chablis, chiar la baza celebrului deal cu plantaţii Grand Cru. Fiul lui Christian, Fabien Moreau, realizat prima sa recoltă din poziţia de vinificator în 2002, de atunci rezultatele sale fiind considerate unele remarcabile. Cu o experienţă de vinificator căpătată în Noua Zeelandă, Fabien este considerat un vizionar, fiind un partizan al vinificării separate pe microzone. Parcelele domeniului se află în unele dintre cele mai bine cotate zone, vinurile purtând pe etichetă apelaţiuni precum Grand Cru Les Clos, Valmur, Vaudesir, Blanchot, Les Clos des Hospices (un monopol al familiei Moreau), Premier Crus Vaillon, Chablis AC şi Petit Chablis. Fiecare parcelă în parte este recoltată manual, pentru a se reflecta cât mai bine în vinuri micro-terroirul. Filosofia de vinificare a familiei Moreau este una nonintervenţionistă, ce implică practici biodinamice.Vinurile Christian Moreau Pere et Fils sunt remarcabile pentru autenticitatea lor, caracterul distinctiv şi pentru calitatea rafinată.

http://www.domainechristianmoreau.com/

Domaine des Chenevières este exploatat de 5 generații de vinificatori îndrăgostiți de acest terroir. Vincent și Nicolas Lenoir, împreună cu soțiile lor și, mai nou, alături de copiii lor Sylvain și Aurelien, lucrează pe terenul domeniului cu pasiune. Acesta este situat în Saint-Maurice-de-Satonnay, un sat mic poziționat între Macon și Cluny și are o suprafață de 38ha, iar viile sunt plantate cu Pinot Noir, Chardonnay, Gamay și Aligote. Proprietarii Domaine des Chenevières sunt în mod deosebit interesați de protecția mediului, prin aplicarea de cât mai puține tratamente viei și cu o intervenție minimă în procesul de vinificare.

http://www.domainedeschenevieres.fr/

Povestea Domaine Dupeuble continuă neîntreruptă încă din 1512, numele domeniului schimbându-se de 3 ori de-a lungul timpului, ultima oară în 1919 când ultimul moștenitor, Anna Asmaquer, s-a căsătorit cu Jules Dupeuble. Astăzi, domeniul este condus de nepotul lor, Damien, împreună cu soția sa, frații și copiii lor.

Pentru aceștia, tradiția este foarte importantă, iar fiecare generație a reușit să adauge noi proprietăți domeniului, ajungând azi la aproximativ 100ha. Adepți ai agriculturii bio, proprietarii nu folosesc niciun fel de tratamente artificiale în procesul de producție. Vinurile domeniului Dupeuble sunt foarte apreciate astăzi pentru calitatea ridicată și pentru prețurile accesibile.

http://www.beaujolaisdupeuble.fr/

În inima Burgundiei există o familie pasionată de vinuri din generație în generație, familia Devillard. În prezent, aceștia sunt a 5-a generație de producători de vinuri, deținând Castelul Chamirey din Mercurey, Domaine des Perdrix Nuits Saint Georges, Domaine de la Ferté Givry și, de puțin timp, Domaine de la Garenne. 

http://www.domaines-devillard.com/

În 1984 a fost înființată Olivier Leflaive Freres. Totul a început cu cererea unui importator american interesat de Meursault și Chassagne-Montrachet. Proprietatea familiei nu acoperea niciuna din cele două apelațiuni și nici nu avea capacitatea de a vinifica mai mult decât propria producție. Așa că Olivier Leflaive a creat o nouă afacere în nume propriu. Ideea sa, unică în Burgundia, a fost de a cumpăra strugurii pe care îi vinifica ulterior utilizând aceleași metode ca în cazul producției proprii. Vinul obținut era vândut en primeur sau înante de îmbuteiliere.

Acesta nu a fost singurul care a crezut în proiectul inedit. Fratele său, Patrick, a investit în afacere și a devenit co-proprietar, Vincent, unchiul său, de asemenea a investit și a acționat în calitate de consilier, prezentându-l viticultorilor și în cele din urmă lui Jean-Marc Boillot - vinificatorul său începând cu 1984 și până în 1988.

https://www.olivier-leflaive.com/en/