L - V 9:00 - 17:00

0720 050 000

Champagne

Champagne

Champagne este regiunea în care se obțin vinuri unice din foarte multe puncte de vedere. Este singura zonă din lume în care se produc majoritar vinuri spumante, unde tehnicile tradiționale prin care se obțin acestea ajung la nivel de artă. Există o singură apelațiune pentru vinurile spumante - Champagne, cu parcele clasificate Premier Cru, Grand Cru sau simple, iar strugurii folosiți sunt Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier. Climatul este rece continental, iar temeperatura medie din timpul anului este de 16 grade Celsius. Există un procent foarte mic de vinuri liniștite sub denumirea de Coteaux Champenois.

Fondat în 1894, Champagne Agrapart a devenit în timp unul dintre cei mai apreciaţi producători de vin din Cote de Blancs, mai ales datorită implicării lui Pascal Agrapart, începând cu 1984. Astăzi compania exploatează 12 hectare de viţă de vie în inima regiunii Cote de Blancs. Încă de la înfiinţare, Agrapart a fost un cultivator de Champagne, având astfel un control mult mai mare asupra gradului de maturare al strugurilor, implicit asupra calităţii vinurilor. Solul calcaros, specific regiunii Cote de Blancs, permite producătorului să lucreze cu soiul Chardonnay, cunoscut pentru prospeţimea, eleganţa şi fineţea conferită vinurilor. Compusă din 50 de parcele diferite, unele dintre ele cu vârste de 65 de ani, plantaţia are o medie de vârstă a plantelor de 40 de ani. Filosofia Agrapart este una bio-organică, fără uzul pesticidelor şi erbicidelor. Pascal Agrapart îşi fermentează vinurile cu drojdii sălbatice, pe care le consideră cruciale pentru a reda expresia terroirului, iar o parte dintre vinuri sunt maturate în butoaie vechi de 600 de litri. Cuvee-urile non-vintage sunt considerate de către critică de o calitate excelentă, iar cele trei vinuri „millesime” – Mineral, L’Avizoise şi Venus-, sunt toate produse cu struguri proveniţi de pe parcele specifice din Avize şi Cramant. Fiecare dintre acestea au personalităţi distincte, ce oferă expresii bine conturate ale fiecărui terroir în parte.

Billecart-Salmon este una dintre puținele case de Champagne care mai sunt deținute de familia fondatoare și a fost înființată în 1818 de Nicolas-François Billecart. În ceea ce privește recolta, unul dintre aspectele distinctive ale Billecart-Salmon este filosofia brandului conform căreia o recoltă timpurie produce șampanii mai elegante și mai delicate. Se urmărește obținerea unei structuri elegante și puternic acidulate, în defavoarea unui volum alcoolic ridicat pe post de conservant, și, prin urmare, strugurii nu se culeg niciodată după ce au trecut de un volum alcoolic de 10%. O altă caracteristică definitorie a Billecart-Salmon e practica lor de dublă decantare la rece, pe care au început să o folosească în 1952. Această practică elimină drojdiile sălbatice și orice alte elemente nedorite, fără a utiliza enzime sau procedee precum filtrarea ori centrifugarea. Începând cu anul 2001, Billecart-Salmon a mutat procesul de vinificare într-o cramă nouă, despre care se spune că este cea mai avansată din punct de vedere tehnologic din întreaga regiune Champagne. Complexitatea și precizia care caracterizează munca de vinificare a lui François Domi a obligat familia să folosească toate resursele disponibile pentru a crea mediul perfect pentru producerea acestor șampanii cu adevărat excepționale. Capacitatea de a realiza 75 de micro-fermentații simultan, îi permite lui Domi să păstreze multe dintre parcele separate până la faza de amestecare. Majoritatea strugurilor Billecart-Salmon provine dintr-o podgorie mică, iar cantitatea astfel obținută este suplimentată cu struguri cumpărați de pe Valea Marnei și din Montagne de Reims.
 

Domaine Egly-Ouriet produce vin în Champagne și deține plantații în zonele “grand cru” Bouzy, Verzenay și în Ambonnay. Produsele Egly-Ouriet sunt vinuri cu un caracter unic, care transmit cât se poate de elocvent caracterul terroirului din care provin. Fiecare sticlă în parte este un exemplu elocvent al potențialului vinului din Champagne, dar și al viziunii îndrăznețe și al talentului vinificatorilor. Vinificatorul Francis Egly și-a câștigat un loc între producătorii de elită din Champagne, vinurile sale primind din partea criticii statul de “vinuri cult”. Șampaniile Egly-Ouriet se află pe meniurile celor mai celebre restaurante din lume, dar și în pivnițele câtorva colecționari. Vinurile Egly-Ouriet sunt produse în cantități microscopice, producătorul având foarte puțini rivali la acest capitol, calitatea acestora justificând orice efort făcut pentru a le degusta.