L - V 9:00 - 17:00

0720 050 000

Sicilia

Sicilia

Sicilia este situată în sudul extrem al Italiei, fiind și cea mai mare regiune viticolă a țării. Aceasta este recunoscută pentru cantitatea mare de vin de masă produs, mai puțin de 1% fiind DOC (IGT Sicilia). Strugurii specifici zonei sunt Nero di Avola, Inzolia și Catarratto.

Donnafugata a fost fondată în Sicilia, de o familie de întreprinzători cu 160 de ani de experiență în producerea de vinuri premium. Giacomo Rallo și soția sa, Gabriella, fiica sa, José, și fiul său, Antonio, sunt implicați într-un proiect antreprenorial cu accent pe atenția la detalii și sincronizarea oamenilor cu natura, pentru a produce vinuri care să corespundă din ce în ce mai mult potențialului acestei zone. Aventura Donnafugata a început în 1983, în vechile pivnițe din Marsala ale familiei Rallo și în podgoria lor din centrul Siciliei de Vest, Contessa Entellina. În 1989, Donnafugata a ajuns pe insula Pantelleria, dând drumul producției sale de vinuri dulci. Una dintre cele mai bune crame din Italia, aclamată de criticii și pasionații de vin de pretutindeni, Donnafugata este cunoscută pentru gama sa de vinuri excepțională și extrem de variată, realizată din soiuri locale cum ar fi Ansonica (sau Inzolia), Catarratto, Zibbibo și Nero d’Avola, precum și din soiuri internaționale ca Viognier sau Chardonnay. Donnafugata se mândrește cu sustenabilitatea podgoriilor și a operațiunilor sale, previziunile de specialitate fiind foarte bune. În plus, în calitate de susținător al mai multor proiecte care promovează creativitatea, cultura și industria vinului, producătorul Donnafugata a ales pentru vinurile sale etichete care ne duc cu gândul la niște opere de artă, iar fiecare sticlă de vin spune o poveste până la ultima picătură.

http://www.donnafugata.it/

În anul 2000, înainte ca Etna și străvechile sale podgorii să devină loc de pelerinaj pentru producătorii de vin și loc de baștină pentru o nouă generație de crame, Andrea Franchetti, o figură proeminentă a vinului italian, a decis că va înființa o cramă pe unul dintre versanții vulcanului. Cu 16 hectare în orașul Castiglione di Sicilia, crama Passopisciaro a fost amplasată pe partea nordică a vulcanului Etna, la o altitudine de aproximativ 1.000 de metri, unde au fost vinificați struguri din viile vechi și foarte vechi din zonă. Primul vin produs la Passopisciaro a fost un Nerello Mascalese cu o mineralitate extraordinară, tipică marilor vinuri de la Etna. Viziunea lui Andrea a continuat cu plantarea de viță de vie la altitudini mari, cu scopul de a reduce drastic recolta, prin înlăturarea riscului de depășire a pragului optim de coacere sau de conținut alcoolic. Franchetti produce opt vinuri diferite la Passopisciaro, șase dintre acestea fiind produse din Nerello Mascalese. Vinul Passorosso e o redare holistică a acestui soi de struguri unic, omniprezent pe vulcan, un „asamblaj” de struguri de la altitudini și de pe terroiruri diferite. În 2005, Franchetti a început să producă un vin roșu remarcabil, pe care l-a botezat cu propriul nume, din soiurile Petit Verdot și Cesanese d’Affile. Primul vin alb, Guardiola Biano – acum, Passobianco – l-a produs în 2007, dintr-un Chardonnay plantat la o altitudine de 850-1.000 de metri. În 2009, a început să producă vinuri sub denumirea Contrade Etna: Porcaria, Guardiola, Chiappemacine, Sciaranuova, Rampante – fiecare dintre acestea provenind din podgorii de diferite vârste, crescute pe fluxuri de lavă cu minerale, viscozități și altitudini diferite. 

http://www.passopisciaro.com/