Giuseppe Quintarelli, Maestrul de Amarone

Giuseppe Quintarelli, Maestrul de Amarone

Amarone della Valpolicella este un fenomen de marketing relativ recent. Acest nume nu a fost recunoscut de catre autoritatile italiene pana in 1968, vanzarile de Amarone incepand sa conteze abia in anii ’80 si ’90, cand piata mondiala a inceput sa simta gustul vinurilor puternice. Vinurile aveau structura construita in jurul alcoolului ridicat, datorita avalansei de vinuri din California si din Lumea Noua.

Exista totusi printre producatorii de Amarone unul considerat a fi model, sablon pentru toti ceilalti, iar numele acestuia este Giuseppe Quintarelli. Este imposibil sa vorbesti despre Quintarelli fara sa folosesti superlative. El este o definitie intrinseca a ceea ce inseamna vin, familie, stil, traditie. Timpul depus, efortul si rabdarea au facut ca fiecare produs semnat de Quintarelli sa fie mai mult decat o sticla de vin. De la etichetele scrise de mana, pana la calitatea impecabila a vinului si a dopurilor, totul garanteaza ca numele Quintarelli reprezinta un certificat de autenticitate si o declaratie a celei mai inalte calitati, a artizanalului si a muncii fara compromisuri.

Inceputurile acestei crame isi au radacinile dupa Primul Razboi Mondial, in anul 1924, cand Silvio Quintarelli si fratii sai pun bazele unei plantatii de vita de vie, pentru a o lucra in sistem de cooperativa, in localitatea Negrar, chiar in inima regiunii Valpolicella Classico.

Insa, proiectul ajunge sa capete forma pe care o are astazi abia dupa ce Giuseppe, fiul cel mic al familiei Quintarelli, ii urmeaza lui Silvio la conducerea cramei. Imediat dupa preluare, in 1950, Giuseppe Quintarelli lanseaza un program de modernizare a cramei si de extindere a plantatiilor, cu scopul de a aduce imbunatatiri calitatii vinurilor produse. Ridicarea standardului de calitate l-a determinat sa fie exigent cu toate aspectele legate de aceasta activitate, de la lucrarile in vie si partea de vinificare, pana la sticle, dopuri, etichete (majoritatea scrise de mana si lipite manual de membrii familiei).

Cele mai vechi plantatii ale cramei Quintarelli sunt cele infiintate de catre Silvio in 1924, soiurile cu cea mai mare acoperire fiind Corvina, Rondinella si Molinara. In 1980, Giuseppe demareaza un program de extindere a suprafetei de vie, iar in 1985 planteaza Nebbiolo, Croatina, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon si Sangiovese. Planurile sale au vizat inclusiv infiintarea de noi parcele cu soiuri albe, aparand astfel in portofoliu Garganega, Trebbiano Toscano, Sauvignon Blanc, Chardonnay si Saorin.

Datorita eforturilor lui Giuseppe Quintarelli, Amarone della Valpolicella primeste statutul “Denominazione di origine Controllata” (DOC) in decembrie 1990, iar pe 4 decembrie 2009, atat Amarone, cat si Recioto della Valpolicella (vin dulce obtinut prin aceeasi metoda ca Amarone) sunt promovate la statutul de “Denominazione di Origine Controllata e Garantita” (DOCG).

 

Vinurile mari au nevoie de atentie si timp!

 

La Quintarelli totul se intampla in mod natural. In linistita crama din localitatea Negrar, vinului ii este acordat timpul necesar pentru a ajunge la maturitate deplina. Fiecare eticheta Quintarelli este o capodopera, o declaratie a timpului, traditiei, pasiunii si a talentului.

Stilul de vinificare al cramei Quintarelli presupune sacrificarea cantitatii in favoarea calitatii. Recolta este tinuta intentionat la cote joase prin diverse lucrari in vie si taieri in verde (eliminarea din plantatie a ciorchinilor care nu prezinta potential sau a celor care nu sunt copti). Perioada de recoltare este tarzie, la mijlocul lunii octombrie, si se face in mai multe etape. Strugurii trec apoi printr-o etapa in care sunt pusi pe rafturi de bambus sau nuiele pentru a se deshidrata si pentru a capata o concentratie mai mare de zaharuri si arome. In timpul acestei operatiuni, numite “rasinate” sau “appassimento”, strugurii pierd 50% din greutate, rezultand astfel o concentratie mai mare a aromelor si zaharului (de foarte multe ori volumele alcoolice ale acestor vinuri depasesc 15%).

Dupa ce perioada de deshidratare se incheie, strugurii sunt presati usor pentru a trece apoi prin procesul de fermentatie la temperaturi scazute, etapa care poate dura si sapte saptamani, din cauza cantitatii scazute de apa. Vinul este apoi maturat in butoaie de stejar sloven, pentru a se catifela si a deveni mai suplu. Pentru a primi numele Amarone vinurile sunt pastrate in aceste butoaie timp de sapte ani, in timp ce Amarone Riserva stau 10 ani. In afara de imbunatatirea structurii, maturarea de lunga durata asigura vinurilor si un potential de pastrare in sticla mai mare, acesta ajungand pana la 30 de ani.

Amarone della Valpolicella Giuseppe Quintarelli este realizat din Corvina (procentajul fiind undeva intre 45 si 95%, in functie de anul de recolta), Rondinella (intre 5 si 30%) si pana la 25% alte soiuri. In unele recolte, Quintarelli nu a produs nicio sticla de Amarone din cauza calitatii strugurilor, preferand sa vanda vinul sub numele de Rosso del Bepi, la un pret mai mic.

Vinurile Quintarelli sunt un etalon de urmat pentru toti producatorii de Amarone. Chiar daca pentru realizarea vinurilor Amarone nu s-a facut rabat de la traditie, Giuseppe nu s-a temut de inovatie. La fel de apreciate ca vinurile sale Amarone, sunt vinurile Bianco Secco, printre primele albe seci aparute in regiunea Valpolicella, si puternicul si complicatul asamblaj de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Corvina, numit Primo Fiore.

Amarone Quintarelli reflecta respectul pentru natura, puternica legatura cu traditia, atentia meticuloasa fata de calitate si rabdarea in a realiza un proces de vinificare cat mai lent. Daca mai adaugam la acestea faptul ca pentru acest vin se foloseste o cantitate dubla de struguri comparativ cu un vin normal si riscurile pe care le implica intinderea procesului de vinificare in timp, avem toate datele sa intelegem de ce acest vin este considerat unul dintre cele mai complexe vinuri ale Italiei.

Marile vinuri au nevoie de atentie, iar Giuseppe Quintarelli a aratat ca este un perfectionist cu multa rabdare. Cunoscut si sub numele de Maestro del Veneto, in cei 60 de ani de activitate, a reusit sa duca la nivel de “legenda” numele cramei sale. Dupa decesul sau din 2012, cei care au grija sa duca mai departe mostenirea de familie sunt fiica sa - Fiorenza, ginerele - Giampaolo si nepotii - Francesco si Lorenzo, traditia, dragostea pentru vin, pasiunea depusa in realizarea unui dintre cele mai impresionante vinuri ale lumii, fiind pilonii care stau la baza filosofiei de vinificare a cramei Giuseppe Quintarelli.

Valentin Ceafalau

image

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
FB data