Italia Lombardia Campania Friuli Venezia-Giulia Piemonte Veneto Sicilia Umbria Le Marche Sardinia Abruzzo Trentino Alto-Adige Toscana Emilia-Romagna

Vin Italia


Italia

Italia este unul dintre cei mai importanți doi producători de vin din întreaga lume.

Grecii au plantat vii în Italia începând cu anul 800 î.Hr., denumind țara "Oenotria" sau "Țara vițelor de vie". Până în momentul în care Imperiul Roman de Vest s-a destrămat - în 476 d.Hr., au fost stabilite toate regiunile viticole moderne ale Europei cu excepția Bordeauxului. Conform textelor lui Plinius cel Bătrân din primul secol după Cristos, romanii au introdus noțiunile de selecție a parcelelor și altoirea vițelor de vie, lucruri ce rămân relevante și azi.

Lombardia

Lombardia

În Lombardia se produc două vinuri faimoase, deși zona este cunoscută mai ales pentru industria modei și cea financiară. Primul este produs din strugurele Nebbiolo, ce se cultivă la granița cu Elveția, în apelațiunile Valtellina DOC și Valtellina Superiore DOCG. Cel de-al doilea este Sforzato, produs la est de Milano, în apelațiunea Franciacorta DOCG, cunoscută pentru vinurile spumante.

Abruzzo

Abruzzo

La est de Lazio se găsește Abruzzo, regiunea unde se produc doar două tipuri de strugure - Montepulciano și Trebbiano, iar cele două apelațiuni corespunzătoare - Montepulciano d'Abruzzo și Trebbiano d'Abruzzo - sunt ambele DOC.

Campania

Campania

Campania este una din regiunile din partea de sud a Italiei, ce se întinde de-a lungul Mării Tireniene, de la gura de vărsare a râului Garigliano până la golful Policastro, fiind și zona cu cele mai multe apelațiuni DOCG. Cel mai cunoscut strugure este Aglianico, cu apelațiunea Taurasi DOCG, supranumit și Barolo al sudului, alți struguri importanți fiind Fiano di Avellino și Greco di Tufo.

Emilia-Romagna

Emilia-Romagna

Emilia-Romagna este una dintre cele mai înstărite și dezvoltate regiuni din Europa. Aceasta se află în Nordul Italiei și are capitala la Bologna.

În ciuda dezvoltării industriale, regiunea se află printre primele când vine vorba de contribuție în agricultură, iar la o scurtă trecere în revistă, cei mai importanți producători de vin din regiune sunt cei de Sangiovese în Romagna, cei de Lambrusco din Emilia sau Modena și cei de Cagnina di Romagna, Gutturnio și Trebbiano din Piacenza.

Friuli Venezia-Giulia

Friuli Venezia-Giulia

În partea de est a Italiei, la granița cu Slovenia, se găsește regiunea Friuli-Venezia Giulia. Aici, viile beneficiază de contrastul curenților ce bat dinspre Alpi și dinspre Marea Adriatică. Cea mai importantă apelațiune a regiunii este Grave del Friuli DOC, iar majoritatea vinurilor sunt roșii. Strugurele Refosco este cel care se remarcă. Alte două apelațiuni sunt Orientali del Friuli DOC și Collio DOC, iar cei mai importanți struguri din care se produc vinuri albe sunt Collio, Friulano, Malvasia și Ribolla Gialla.

Le Marche

Le Marche

Este o regiune relativ mică, muntoasă și extrem de frumoasă, fiind sinonimă cu Verdicchio, un stugure din care se produce vin alb cu apelațiunea aferentă: Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC. Conero DOCG și Rosso Piceno DOC sunt două apelațiuni pentru vin roșu, având la bază binecunoscutul strugure Montepulciano.

Piemonte

Piemonte

Piemonte înseamnă "Piciorul muntelui", Alpii influențând foarte mult vinurile produse aici. Viile se întind la bazele dealurilor ce înconjoară Torino, capitala regiunii. În cele peste 50 de apelațiuni diferite se produc cele mai multe vinuri DOC și DOCG, reputația regiunii fiind reprezentată de vinurile roșii. Tot în Piemonte sunt produse Barolo și Barbaresco, din binecunoscutul Nebbiolo.

Puglia

Puglia

Având cele mai bune condiţii pentru producţia de vinuri roşii concentrate, fructate şi condimentate, Puglia este una dintre regiunile cele mai călduroase aflate în sudul Italiei. Întreaga parte de est a regiunii are ieşire la Marea Adriatică, în timp ce sudul regiunii Puglia este reprezentat de către Peninsula Salento. Înconjurată din trei părţi de apă, clima din această parte a Pugliei este moderată de prezenţa mării, briza şi temperaturile nocturne scăzute compensând lipsa precipitaţiilor. Solul, specific climatului mediteranean, predominant calcaros şi bogat în fier, este propice pentru cultura soiurilor Primitivo, Negroamaro şi Nero di Troia. Soiul Primitivo produce vinuri roşii dense, cerneloase, condimentate, cu arome de fructe de pădure. Nero di Troia produce vinuri tanice şi rustice, în timp ce Negroamaro are un rol important în asamblajele produse în întreaga regiune. Puglia produce şi o cantitate redusă de vinuri albe, marea majoritate, mai fructate, realizate din soiul Trebbiano Toscano, dar şi mai lejere, din soiul Bombino.

Sardinia

Sardinia

Regiunea viticolă de sud și a insulelor Sardinia și Sicilia, constituie cea de-a treia regiune viticolă a Italiei. Aici se continuă tradiția viticultorilor mediteraneeni, de a produce vinuri dulci cu procent de alcool ridicat, vinuri roșii puternice, vinuri speciale (Marsala), precum și o importantă cantitate de vinuri seci de calitate.

Sicilia

Sicilia

Sicilia este situată în sudul extrem al Italiei, fiind și cea mai mare regiune viticolă a țării. Aceasta este recunoscută pentru cantitatea mare de vin de masă produs, mai puțin de 1% fiind DOC (IGT Sicilia). Strugurii specifici zonei sunt Nero di Avola, Inzolia și Catarratto.

Toscana

Toscana

Toscana, cea mai celebră regiune viticolă a Italiei, este considerată și cea mai frumoasă. Aici se găsesc 6 dintre DOCG-urile italiene, precum și celebrele Super Toscane. Partea de coastă, cu altitudini scăzute, se bucură de influența maritimă, ce favorizează tipurile de struguri specifici Bordeauxului: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc și Petit Verdot. Tot aici se produc și cele mai multe vinuri albe caracteristice apelațiunilor toscane, cele mai importante fiind - Chianti DOCG (cel mai exportat vin din Italia), Chianti Classico DOCG, Brunello di Montalcino DOCG, Vino Nobile di Montepulciano DOCG.

Trentino Alto-Adige

Trentino Alto-Adige

Cea mai nordică regiune a Italiei este extrem de muntoasă și doar 15% din suprafața poate fi cultivată (în valea râului Adige). Este o regiune autonomă din punct de vedere politic, iar pe etichetă se găsesc în general, atât denumirile în germană, cât și în italiană. Vinurile roșii provin din strugurii Schiava și Lagrein, iar cele albe, foarte aromate, din Pinot Grigio, Traminer Aromatico și Pinot Bianco.

 

Umbria

Umbria

Umbria are un relief și un climat foarte asemănător cu cel din Toscana, însă fără influeța maritimă. Unul dintre cei mai importanți struguri este Sagrantino, iar apelațiunea este Sagrantino di Montefalco DOCG.

Veneto

Veneto

Veneto este regiunea unde se produce cea mai mare cantitate de vin în Italia și, de asemenea, cea mai mare zonă DOC. De aici se exportă două dintre cele mai importante vinuri: Soave și Valpolicella. Viile îmbrățișează bazele dealurilor Dolomite - de la lacul Garda până în Nordul Veneției, cele mai bogate zone viticole regăsindu-se în jurul Veronei.

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
Subscribe to RSS - Italia FB dataFB data