L - V 9:00 - 17:00

0720 050 000

Friuli Venezia-Giulia

Friuli Venezia-Giulia

În partea de est a Italiei, la granița cu Slovenia, se găsește regiunea Friuli-Venezia Giulia. Aici, viile beneficiază de contrastul curenților ce bat dinspre Alpi și dinspre Marea Adriatică. Cea mai importantă apelațiune a regiunii este Grave del Friuli DOC, iar majoritatea vinurilor sunt roșii. Strugurele Refosco este cel care se remarcă. Alte două apelațiuni sunt Orientali del Friuli DOC și Collio DOC, iar cei mai importanți struguri din care se produc vinuri albe sunt Collio, Friulano, Malvasia și Ribolla Gialla.

Platoul Karst este renumit pentru evenimentele ce s-au petrecut aici, care, la începutul secolului al XX-lea, au schimbat destinul Italiei. Zona pe care viile domeniului Castelvecchio sunt poziționate a fost teatru de luptă în Primul Război Mondial, iar terenul, incluzând zona pe care s-a ridicat clădirea, a trecut din proprietatea Imperiului Habsburgic, în cea a Italiei.
Primele vii au fost plantate în anii '80, iar azi proprietatea se întinde pe o suprafață de 120ha. Principalul motiv pentru care s-a hotărât cultivarea viței de vie aici este prezența apei. Datorită unui fenomen tipic acestui platou, sub suprafața calcaroasă se găsesc bazine naturale de apă, care asigură o irigare naturală extrem de importantă pentru cultivarea viei.

http://www.castelvecchio.com/

Jermann este povestea pasiunii lui Anton Jermann care la 1881 părăsea Burgenland, o regiune producătoare de vin din Austria și, mai apoi, Slovenia, pentru a pune bazele cramei ce până astăzi îi poartă numele în Friuli Venezia Giulia. Mult mai târziu, în 1970, Silvio Jermann mânat de geniu și pasiune, duce compania la un nivel foarte înalt de succes și faimă în lumea vinului, atât în Italia cât și în întreaga lume. În zilele noastre, domeniul se întinde pe 150ha, dintre care 130ha cultivate cu vie, iar în 2007 a fost inaugurată noua cramă, dedicată în întregime vinificării vinurilor Capo Martino, Vignatruss, W... Dreams și Vintage Tunina, vinurile blazon ale Casei Jermann.

http://www.jermann.it/

Crama Radikon este localizată în Oslavia și are 11 hectare de vii cum nu ați mai întâlnit. Proprietatea a fost creată la mijlocul secolului XX de tatăl actualului proprietar – Stanko Radikon. Acesta a moștenit-o și a decis să producă în continuare vinuri organice, cu macerare de lungă durată (așa-numitele “orange wines”). În 1995, Stanko a început să producă vinuri fără tratamente chimice, iar în 2002 a încetat să mai folosească inclusiv sulfiții. În același an, a creat și propriile sticle – de jumătate de litru și de un litru, precum și dopuri care permit vinurilor să se învechească mai bine.
Strugurii sunt culeși manual, iar fermentarea durează în jur de 4 luni. Vinul este învechit 3 ani în butoaie mari din lemn și un an în sticlă înainte de lansare.
Radikon își definește vinurile ca fiind “Vinuri friulane în stil sloven”.

http://www.radikon.it/azienda