L - V 9:00 - 17:00

0720 050 000

Valea Ronului

Valea Ronului

Cu toate că este considerată o singură regiune viticolă, Valea Ronului se distinge în mod natural în două zone - Nord și Sud, cu struguri și climate diferite. Deși în partea de nord se produce doar 5% din cantitatea totală de vin a regiunii Ronului, de aici provin cele mai cunoscute și scumpe vinuri. Cele mai prestigioase apelațiuni din nordul Ronului sunt Hermitage AC, Crozes-Hermitage AC, Cote Rotie AC și Cornas AC, care produc vinuri roșii din Syrah și vinuri albe din Viognier și Marsanne.

Sudul Ronului produce 95% din cantitatea de vin a întregii Văi a Ronului, iar climatul este diferit de nord, caracterizându-se prin ierni blânde și foarte călduroase, chiar secetoase. Cei mai cunoscuți struguri roșii sunt Grenache, Syrah, Mourvedre și Cinsault, iar cele mai cunoscute apelațiuni sunt Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages, Vacquyeras, Gigondas și Châteauneuf-du-Pape. Strugurii albi folosiți sunt Grenache Blanc, Grenache Gris și Bourboulenc.

Nu te poţi gândi la Châteauneuf-du-Pape, cel mai renumit şi celebrat vin din Ronul de Sud, şi să excluzi din ecuaţie Domaine du Vieux Telegraphe. Acest domeniu este în proprietatea familiei Brunier de cinci generaţii, încă din 1891.
Cele 45 de hectare de viţă de vie, cu o vârstă medie de 60 de ani, sunt situate pe platoul La Crau, cel mai renumit terroir din Châteauneuf-du-pape. Acest terroir conferă vinurilor o mineralitate distinctivă, ca şi cum ar fi fost filtrate printr-un strat de pietricele, lăsate în urmă de topirea gheţarului alpin, cu mult înainte de formarea Văii Ronului. 
Asamblajul Vieux Telegraphe este unul tipic, cu soiul Grenache reprezentând două treimi din întreg, restul fiind completat de Syrah şi Mourvedre, în proporţii aproape egale, cu o mică atingere de Cinsault. Vinurile Vieux Telegraphe evocă conceptul de terroir în forma sa pură: reflectă climatul destul de rece, solul stâncos, expunerea solară îndelungată la altitudine ridicată, tipicitatea soiurilor şi, bineînţeles, influenţa şi atenţia familiei Brunier. 

În septembrie 1986, când Rene Laugier a dorit să se retragă din piaţa vinului şi-a dat seama că nu are niciun succesor care să preia La Roquete, domeniul său din Chateuneuf-du-Pape. Aşa că varianta cea mai logică a fost vânzarea domeniului fraţilor Daniel şi Frederic Brunier. Notorietatea celor doi fraţi era una aflată la cote ridicate datorită implicării lor şi a familiei Brunier în creşterea renumelui regiunii Chateauneuf-du-Pape, ca proprietari ai Domaine du Vieux Telegraphe, un domeniu cu o lungă istorie în viticultură.

Les Pallieres, domeniu de 45 de hectare aflat lângă orăşelul Gigondas a fost cumpărat de către fraţii Bruneir, proprietarii Vieux Telegraphe, împreună cu partenerul lor american Kermit Lynch în 1998. De atunci, pivniţele domeniului au fost renovate, iar fraţii Brunier au reuşit să crească reputaţia domeniului prin vinurile create aici.

http://www.vieux-telegraphe.fr/en

Maison Paul Jaboulet Aine a fost creată în 1834, o combinaţie impresionantă apărută datorită pasiunii unei familii pentru vinuri şi pentru terroir-ul fertil din Valea Ronului. Peste ani, Paul Jaboulet Aine a devenit proprietara a unora dintre cele mai apreciate apelaţiuni din nordul Văii Ronului, precum Hermitage şi Corzes Hermitage, Saint Cornas, Saint-Peray, Cote Rotie şi Condrieu. 
În 2006, familia Frey, una dintre cele mai cunoscute din regiunea Champagne şi proprietară a domeniului Château La Lagune din Bordeaux, a cumpărat Maison Paul Jaboulet Aine. Caroline, fiica cea mare a familiei, deţinătoare a unei diplome în oenologie în Bordeaux, conduce echipa de vinificatori, folosind metode biodinamice, pentru a atinge perfecţiunea în calitate. Astăzi, Paul Jaboulet Aine este considerată una dintre cele mai importante crame de pe Valea Ronului. Reputaţia vinurilor Jaboulet este dată de calitatea parcelelor perfect îngrijite, de vinificarea extrem de atentă şi de maturarea în butoaie de stejar de mari dimensiuni. Maison Paul Jaboulet Aine realizează vinuri cu o structură perfect echilibrată, în cadrul cărora aromele de lemn de stejar nu devin dominante. 

http://www.jaboulet.com/