L - V 9:00 - 17:00

0720 050 000

Veneto

Veneto

Veneto este regiunea unde se produce cea mai mare cantitate de vin în Italia și, de asemenea, cea mai mare zonă DOC. De aici se exportă două dintre cele mai importante vinuri: Soave și Valpolicella. Viile îmbrățișează bazele dealurilor Dolomite - de la lacul Garda până în Nordul Veneției, cele mai bogate zone viticole regăsindu-se în jurul Veronei.

Familia Allegrini a fost implicată în cultivarea viţei de vie şi producerea vinurilor de foarte multe generaţii, încă din secolul al 17-lea, jucând un rol major în promovarea regiunii Valpolicella Classico. Giovanni Allegrini este creditat ca fiind „pionierul” noii generaţii de enologi din această regiune, datorită implicării sale în promovarea acestei regiuni. El s-a numărat printre primii producători din zonă, care au revoluţionat tehnicile vitivinicole, impunând noi practici menite să crească calitatea vinurilor. În aceeaşi măsură, combinând ştiinţa vitivinicolă cu o selecţie cât mai strictă a materiei prime, Giovanni Allegrini a produs între 1960 şi 1970 unele dintre cele mai bune vinuri din Valpolicella. Un capitol esenţial al filosofiei de vinificare a acestei crame este importanţa dată fiecărei parcele în parte, fiecare fiind sursă pentru vinuri distincte: Valpolicella, Palazzo della Torre, La Grola, La Poja, Amarone, Recioto şi Villa Giona. De asemenea, Allegrini acordă o mare importanţă soiurilor autohtone italiene. Cu toate că lucrează şi cu soiuri internaţionale, precum Cabernet Sauvignon, Merlot sau Syrah, cele mai importante vinuri sunt cele produse din Corvina Veronese, Rondinella şi Molinara. Solul reprezintă un amestec de mai multe roci, o parte vulcanice, o parte argilo-calcaroase. Allegrini este unul dintre cei mai apreciaţi producători din Veneto, o cramă reper în ceea ce priveşte producţia de Amarone. În 2016, a fost numită „Crama Anului” de către publicaţia Gamberro Rosso. Actualul proprietar, Marilisa Allegrini este ambasador al regiunii, fiind considerată la nivel mondial „vocea Amarone”.

Numele Brunelli este strâns legat de zona San Pietro în Cariano, o mică vale din Valpolicella al cărei nume derivă din cel al familiei romane Cariae. În acest loc din mediul rural, unde se creștea viță de vie de secole întregi, membrii familiei Brunelli au transmis, din generație în generație, pasiunea străveche care a făcut ca vinurile lor să devină cunoscute și apreciate în lumea întreagă. Afacerea se află acum în mâinile dibace ale enologului Luigi Brunelli și ale soției sale, Luciana, care, împărtășind pasiunea și priceperea lui Luigi, a creat o gamă de vinuri specială, care se distinge atât prin valorile virile, cât și prin valorile feminine pe care le exprimă. Obiectivul principal al familiei Brunelli este acela de a sublinia calitățile tipice ale strugurilor din zona Valpolicella. Aromele unice ale acestora conferă un caracter distinctiv vinurilor Brunelli. Produsele Brunelli sunt unice datorită trăsăturilor particulare pe care le prezintă și care fac inconfundabile calitățile unice specifice terroirului. Podgoriile au fost dezvoltate cu grijă, astfel încât să conțină doar cele mai cunoscute soiuri autohtone din zona Valpolicella, cum sunt Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella și Sangiovese.

https://www.brunelliwine.com/

A fost un timp când familia Dal Cero care locuiește azi în Sirmione, pe Lacul Garda, a locuit în provincia Verona. Au fost considerați "veronezi" până în 1939 când Felice Dal Cero a decis să lase în urmă solurile vulcanice din Ronca și să lucreze solurile calcaroase din Garda. Au fost timpuri grele când familiile sărace din regiunea Veneto au trebuit să-și părăsească satele în căutarea unui trai mai bun. Erau zvonuri de conflict în Europa în acele vremuri și un an mai târziu Italia declara război din balconul de la Palazzo Venezia din Roma.

Lăsându-și pământurile în urmă, însemna renunțarea la istorie și la rădăcinile lor, dar speranța și determinarea de a furniza un viitor mai bun copiilor i-a motivat să meargă pe acest drum. Pietro Dal Cero, fiul lui Felice, a devenit un pionier al vinului din Lugana. Mulțumită tenacității și inițiativei sale, Lugana s-a ridicat și a primit recunoaștere în lumea vinului ca furnizor de vinuri de calitate. Pietro a crezut cu fermitate că strugurele Trebbiano era propice pentru solurile calcaroare din Sirmione.

Drumul din Verona în Sirmione nu a fost uitat de familia Dal Cero, astfel încât a venit naturală reîntoarcerea în Veneto pentru a pune bazele cramei care azi produce Amaronele Pietro Dal Cero. Podgoria Luxinum, care produce strugurii ce alcătuiesc Amarone Pietro Dal Cero, are 11ha și se află la 300 de m altitudine, oferind o panoramă superbă asupra orașelor Verona și Val Padana.

http://www.cadeifrati.it/

Crama lui Giuseppe Quintarelli, situată în regiunea Veneto, în nord-estul Italiei, produce vinuri Valpolicella, Recioto și Amarone adorate de iubitorii de vin din întreaga lume. Crama datează din 1924, dar Giuseppe Quintarelli - aflat la conducere de la mijlocul anilor 1950 și până la moartea sa, în 2012 - este cel care a făcut din ea un succes. Într-o epocă în care s-a pus accentul pe producția în masă, în detrimentul atenției la detalii, Quintarelli a produs vin fără să facă compromisuri, prin muncă intensivă și o grijă neobosită față de viță de vie. Giuseppe a poziționat crama ca sursă a celor mai tradiționale tipuri de Amarone, măturând vinurile timp de șapte ani în butoaie de stejar sloven. Rezultatul – unele dintre cele mai complexe vinuri produse în Italia. Vinurile Quintarelli sunt și astăzi un reper pentru vinurile Amarone. Chiar dacă Giuseppe ține la tradiție în ceea ce privește producția de Amarone, aceasta nu înseamnă că îi este teamă de inovație. Pe lângă extraordinarul Amarone, produce și un vin alb sec excelent numit Bianco Secco și un asamblaj remarcabil de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc și Corvina, etichetat Primo Fiore și foarte căutat, ca orice Cabernet-cult.

 

În anii 1960, Giuseppe Inama, fondatorul cramei, a început să-și investească economiile în mici parcele plantate cu viță de vie din regiunea Soave Classico. La acea vreme, puțini au fost cei care au intuit potențialul acestei zone, dar Giuseppe a crezut cu tărie în faptul că poate crea un vin capabil să refacă reputația zonei Soave, lucrând exclusiv cu podgorii de calitate superioară, cu viță de vie bătrână din soiul Garganega (soiul de struguri reprezentativ pentru Soave). Astăzi, Azienda Agricola Inama cuprinde mai mult de 25 de hectare de viță de vie, localizate în centrul regiunii Soave Classico. În anii 1990, producătorul a decis să extindă producția și către vinurile roșii, și după multă muncă de cercetare, s-a oprit asupra Colli Berici, un grup de dealuri cu sol terra rossa, aflat la aproximativ 15 kilometri est de Soave, în regiunea vecină Vicenza. Primele sticle au fost produse în 1991: din Sauvignon, un soi nou pentru această zonă. Astfel, s-a născut Sauvignon Vulcaia, un vin care a reflectat dorința lui Giuseppe de a a aduce regiunea Soave în paharele iubitorilor de vin, nu prin soiul de struguri specific zonei, ci printr-o interpretare aparte a Sauvignonului, care, crescut pentru prima dată pe un sol vulcanic, avea toate șansele să dea naștere unei versiuni complet noi a soiului de struguri francezi. Acum, afacerea se află pe mâinile fiului lui Giuseppe, Stefano. În continuare, crama se dovedește a fi una dintre cele mai valoroase din Italia. Premiile câștigate, atât pentru vinurile albe, cât și pentru cele roșii, confirmă rezultatele excelente obținute de Stefano în vie și în cramă.

http://www.inamaaziendaagricola.it/

La Gioiosa reprezintă tradiția producerii de vin pe care familia Moretti Polegato o propovăduiește de trei generații și care se află într-o simbioză perfectă cu zona de proveniență a vinurilor Prosecco, Montello și Piave. Numele La Gioiosa este un tribut adus definiției străvechi a regiunii Treviso (Marca gioiosa et amorosa), pentru a sublinia stilul de viață vesel al locuitorilor săi, este asociat imediat cu vinurile specifice regiunii Treviso și reprezintă o companie modernă, care oferă produse excelente din punct de vedere calitativ. Sediul central se află în Crocetta del Montello, dar proprietarii La Gioiosa mai dețin crame și în Valdobbiadene și în Noventa di Piave. La Gioiosa colectează struguri de la 600 de cultivatori de viță de vie, care colaborează cu compania de mai multe generații. Aceștia țin legătura cu enologii companiei pentru a obține struguri de cea mai bună calitate, pentru producerea spumantelor Valdobbiadene Prosecco DOCG și Prosecco DOC. La Gioiosa a câștigat în mod constant premii în întreaga lume, iar vinurile sale de calitate sunt apreciate de mulți. Producătorul îngheață mustul pentru Prosecco înainte de fermentare pentru a asigura maximum de prospețime la îmbuteliere.

http://www.lagioiosa.it/

Fondată în 1983, această cramă de familie e situată pe Valea Illasi, la est de Verona, în regiunea Valpolicella, unde familia Dal Forno a deținut podgorii de primă calitate timp de patru generații. Luigi Dal Forno era bine cunoscut pentru calitatea vinurilor sale, iar nepotul lui, Romano, a dus mai departe această tradiție începând cu anul 1983, când a preluat administrarea afacerii. Născut lângă podgoriile familiei sale, Romano Dal Forno a crescut cu dragoste pentru mediul rural și cu o pasiune de nestrămutat față de munca sa, dedicându-și viața îmbunătățirii continue a podgoriilor familiei sale și a tehnicilor proprii de vinificație. În 1990, a fost construită o nouă cramă, care folosește tehnologii moderne, menținând în același timp tradiția vinurilor faimoase ale producătorului. Recunoașterea internațională continuă, laudele primite zilnic, compensează toate sacrificiile și atenția acordată procedurilor de lucru în vie și în cramă. Astăzi, Romano Dal Forno este considerat „unul dintre regii Amarone-ului”. Intensitatea vinurilor Dal Forno derivă din recolta extrem de redusă a proprietății de 12,5 hectare din apropierea regiunii Classico. Vinul Valpolicella produs aici, dens și catifelat, este printre cele mai bune din Veneto, iar al lor Nettare face parte din revenirea soiului Garganega din Soave, pe care îl găsim aici sub forma unui vin alb pentru desert obținut prin metoda passito.

http://www.dalfornoromano.it/

Villa Sandi este o cramă cunoscută atât pentru vinurile sale de top, cât și pentru legătura culturală profundă pe care o are cu regiunea Veneto. În centrul proprietății se află un palat (villa) din secolul al XVII-lea, cu structură neoclasică, cu coloane, înconjurat de vegetație luxuriantă – o combinație de artă și agricultură care a caracterizat peisajul venețian timp de secole. Deținut de familia Moretti Polegato, palatul este sediul central al cramei Villa Sandi, locul în care de-a lungul mai multor generații, tradiția străveche a vinificării a fost transmisă din tată în fiu. Beneficiind de terenuri potrivite atât pentru cultivarea soiurilor albe, cât și a celor roșii, Villa Sandi produce vinuri pentru toate ocaziile – de la accesibilitatea spumantului Prosecco DOC, la Valdobbiadene Proseco Superiore DOCG și până la specialul Cartizze, un vin produs în inima faimoasei regiuni Valdobbiadene Prosecco. Folosind o tehnică de producție unică, „la cerere”, Villa Sandi se asigură că Prosecco-ul pe care îl produce e întotdeauna proaspăt și intens. În opoziție cu fermentarea și îmbutelierea imediate, Villa Sandi îngheață mustul pentru Prosecco, menținându-l la 0°C atâta timp cât este nevoie. La momentul potrivit, mustul este adus la 15-16°C, se adaugă culturile de drojdie, apoi au loc procesele de fermentare și îmbuteliere. Această tehnică garantează faptul că fiecare sticlă de Prosecco Villa Sandi își menține prospețimea, precum și notele florale și fructate specifice acestui tip de spumant.

http://www.villasandi.it/