L - V 9:00 - 17:00

0720 050 000

Sardinia

Sardinia

Regiunea viticolă de sud și a insulelor Sardinia și Sicilia, constituie cea de-a treia regiune viticolă a Italiei. Aici se continuă tradiția viticultorilor mediteraneeni, de a produce vinuri dulci cu procent de alcool ridicat, vinuri roșii puternice, vinuri speciale (Marsala), precum și o importantă cantitate de vinuri seci de calitate.

Deținută de nume celebre din lumea vinului, Agricola Punica este un joint-venture între Dr. Sebastiano Rosa, crama sarda Cantina Sociale di Santadi, Tenuta San Guido, Santadi President Antonello Pilloni și legendarul enolog consultant din Toscana Giacomo Tachis. Legăturile dintre aceste entități sunt numeroase. În colaborare cu Mario Incisa della Rocchetta și fiul său, Nicolo, Giacomo Tachis a contribuit la crearea Sassicaia, Super Toscanul produs la Tenuta San Guido începând cu 1960. Acesta continuă să-i ofere consultanță enologului Sebastiano Rosa, nepotul lui Nicolo Incisa, și devine director tehnic la Agricola Punica. Giacomo Tachis a fost cel care s-a gândit la compatibilitatea dintre Sardinia și Carignano și care i-a convins pe toți ceilalți să producă un vin Carignano extraordinar. În 2002, Agricola Punica a cumpărat un teren de 150 de hectare, împărțit în două proprietăți: Barrua și Narcao, situate în sud-vestul Sardiniei, într-o zonă cunoscută drept „Sulcis Meridionale”. În momentul de față, Punica produce două vinuri roșii excepționale, Barrua și Montessu, și un vin alb – Samas. Toate acestea sunt cuprinse în denumirea IGT Isola Dei Nuraghi, fiind provenite din soiuri de struguri tipice pentru Sardinia asamblate cu măiestrie cu soiuri franceze.

http://www.agripunica.it/

Cantina Santa Maria La Palma este una dintre cele mai vechi și mai mari crame din Sardinia. Rădăcinile acestei cooperative, din care fac parte 300 de membri, merg până la sfârșitul anilor ’50, când guvernul italian a împroprietărit mai mulți fermieri pentru dezvoltarea zonei. Totul a început în 1946, în regiunea agricolă Nurra, care a fost împărțită fermierilor locali, ca urmare a Reformei Agrare, implementată în Sardinia. În 1959, 100 de fermieri hotărăsc să formeze o cooperativă, luând naștere astfel Cantina Santa Maria la Palma. Astăzi, trecutul și viitorul se combină cu ajutorul tehnlogiei de ultimă generație folosită de această cramă, care a pariat pe mariajul dintre tradiție și inovație pentru a scoate în evidență caracteristicile solului local. Plantațiile de viță de vie se întind pe 700 de hectare, vinurile obținute fiind realizate cu mare dedicație și pasiune. De-a lungul timpului, reprezentanții cramei au hotărât să aloce mai mult spațiu soiurilor ce definesc tradiția sardă: Cannonau și Vermentino, însă în plantație mai există și soiurile Monica și Cagnular.

http://www.santamarialapalma.it/

În anii 1920,  Alberto Ragnedda a moștenit o fermă cu puțin peste zece hectare în capătul de nord al Sardiniei. La acea vreme, ferma producea vin cât să ajungă familiei Ragnedda, care locuia în orașul Arzachena și petrecea primăvara la ferma din Capichera. În anii 1970, fiul lui Alberto a extins proprietatea la aproximativ 60 de hectare, a plantat noi butași de viță de vie din soiul Vermentino (soiul tipic autohton) și a construit o cramă modernă, pentru producerea unor vinuri de înaltă calitate. În 1980, a fost vândut primul vin sub numele Capichera. Acest Vermentino era cu totul diferit față de cele deja existente pe piață. Era mai plin, mai aromat, mai fin și mai persistent. În anii care au urmat, nepoții lui Alberto, Fabrizio și Mario, au început să lucreze în cramă. Deși foarte tineri, aceștia și-au folosit energia pentru a transforma Capichera într-un lider al producției de vin de calitate superioară. Producția se ridică acum la aproximativ 300.000 de sticle pe an. Capichera este simbolul Vermentino-ului italian în lume și i se atribuie reevaluarea și renașterea enologica ale Sardiniei. Grație istoriei și unicității vinului pe care-l produce, Capichera este considerată astăzi un etalon pentru Vermentino peste tot în lume.

http://www.capichera.it/