Messages in a bottle

Messages in a bottle

Unul din cele mai longevive, glorioase și de succes branduri globale, Riedel, continuă să uimească, de sute de ani deja, lumea pasionaților de vin, să inoveze și să redefinească universul vinului. Conținutul determină și generează forme, spune filosofia Riedel despre felul cum compania creează și concepe paharele de vin.

 

Forma contează

Zeci de experimente științifice derulate de Riedel de-a lungul anilor i-au convins pe experți că același vin dezvăluie caracteristici distincte când e servit în pahare de vin de forme diferite.

Iar compania dezvoltă concepte de pahare cu forme aparte tocmai pentru a permite vinului să își poată etala cât mai mult din savoare, din arome, gusturi și percepții dintre cele mai plăcute.

Paharele din cristal de la Riedel sunt cel mai potrivit cadou pe care un pasionat de vin și-l poate oferi sieși sau celor dragi, prietenilor sau cunoștințelor. Unic distribuitor autorizat Riedel în România, VINIMONDO vă oferă o varietate cuprinzătoare de pahare pentru ca vinurile alese să vă ofere la rândul lor cele mai plăcute senzații și bucurii olfactive și gustative.

Până la a ajunge însă în pahare, vinul zăbovește și își adună forțele în decantoare pentru manifestarea finală a gusturilor și aromelor.

 

De ce decantăm vinurile?

E ca și cum Cărtărescu, dacă n-ar fi fost poet ci enolog, ar fi pus această întrebare și nu cea despre iubitul femeilor.

Redevenind mai puțin poeți și mai preciși în a vă oferi informații utile despre pahare și decantoare, doar vinurile roșii maturate, vechi de cel puțin 10 ani, erau decantate, în mod tradițional, pentru a separa vinul de sedimente și pentru a-l aera, după anii mulți petrecuți în sticle.

Chiar și vinurile roșii mai tinere pot fi decantate însă, pentru că aerarea le conferă un gust mai rotund și arome mai intense, accelerând în mod benefic procesul de învechire a acestora. Expunerea la oxigen a acestor vinuri arde dioxidul de carbon prezent în vin încă de la prima fermentație alcoolică, permițând o maturare a vinului și etalarea unui buchet care se conturează rapid în timpul decantării.

 

Ce vinuri pot fi decantate?

Se spune că doar vinurile roșii beneficiază de pe urma decantării, dar regulile ar trebui aplicate mai ales în funcție de vechimea și structura vinului, și mai puțin în funcție de culoare. Altfel spus, orice vin învechit poate fi decantat – fie el alb, roșu sau chiar cele tip Champagne. Vinul decantat e mult mai expresiv pe bolta palatină, iar în cazul celor roșii decantarea integrează și catifelează senzațiile gustative ale taninurilor.

 

Cum decantăm vinul?

Vinurile maturate ar trebui decantate cu mare grijă. Oxidarea excesivă ar putea dăuna vinurilor învechite, mai ales celor depozitate în condiții speciale.

Aceste vinuri se toarnă încet, pentru a evita ca eventualele sedimente să iasă din sticlă. Vinul va respira astfel și se va aera treptat pe pereții decantorului.

Dimpotrivă, vinurile mai tinere ar trebui turnate rapid și viguros în decantor, întorcând sticla cu fundul în sus, tocmai pentru a elibera cât mai mult dioxid de carbon.

 

Vă invităm pe toți iubitorii de vin să folosiți aceste adevărate instrumente ale vinului, care facilitează transmiterea mesajelor acestuia, încărcate de arome și trăiri olfactive și gustative atât de intense.

image

Află când produsul intră în stoc

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu vizitator uman și pentru a preveni trimiterea automată a spam-ului.
FB data